Головний зміст

IMG 117520 жовтня 2022 року з нагоди Європейського дня правосуддя Громадський центр правосуддя спільно з Київським районним судом м. Одеси, Кафедрою цивільного процесу НУ «Одеська юридична академія» провели Міжнародний круглий стіл «Захист від домашнього насильства в умовах війни» за участі представників громадянського суспільства, судових та правоохоронних органів, поліції, служби захисту прав дітей, науковців та студентів.

Тематика заходу передбачала розкриття питань доступу постраждалих від домашнього насильства до правосуддя та безоплатної правової допомоги, судової практики у справах щодо протидії домашньому насильству.

IMG 1161

IMG 1223

Зі вступним словом до учасників звернулися Ілля Бут, експерт Громадського центру правосуддя, к.ю.н., який виступив модератором дискусії, Сергій Чванкін, д.ю.н., Голова Київського районного суду м. Одеси, Голова Громадської організації «Асоціація слідчих суддів України», Неллі Голубєва, заслужений юрист України, д.ю.н., професор, завідуюча кафедрою цивільного процесу Національного університету «Одеська юридична академія.

IMG 1159

Начальник служби у справах дітей Одеської міської ради Юлія Нікандрова на конкретних життєвих прикладах викрила недосконалості законодавчого регулювання і судової практики у сфері захист дітей від домашнього насильства. 

IMG 1208

Своїми міркуваннями щодо протидії домашньому насильству поділилися судді Київського районного суду м. Одеси Генадій Войтов, Ігор Борщов, Володимир Петренко, а також суддя Суворовського районного суду м. Одеси Вадим Кисельов. 

IMG 1210

IMG 1239

photo 2022 10 20 17 16 28

Наукова спільнота також висловила своє бачення щодо процесуального порядку розгляду даної категорій справ: Наталія Волкова висловила зауваження, що нерідко подання заяви про видачу обмежувального припису «жертвою» є зловживанням процесуальними правам з метою вирішення інших матеріальних чи побутових питань. Ігор Андронов, в свою чергу, звернув увагу на загальній ефективності інституту обмежувального припису: як було з’ясовано в ході круглого столу, не зважаючи на те, що кількість зареєстрованих випадків домашнього насильства у органах національної поліції зростає, у судовому порядку доволі мало судових рішень винесено з питань видачі обмежувального припису. Тому було запропоновано у якості нового напряму для теоретичних та практичних пошуків розробити механізм вирішення питання про обмежувальні заходи відносно кривдника не в порядку цивільного судочинства, а в порядку Кодексу України про адміністративні правопорушення, що дозволило б прискорити розгляд таких справ.

IMG 1216

Представники Національної поліції Заступник начальника Відділу поліції №1 Одеського районного управління поліції №1 Іван Хмарний та ст. інспектор Владислав Коваленко доповіли про статистку звернень громадян з питань домашнього насильства у різних його проявах. Приватний виконавець, секретар Ради приватних виконавців Виконавчого округу Одеської області Валерій Притуляк відзначив про пов’язаність домашнього насильства із подальшим ускладненням виконання судових рішень, адже серед видів домашнього насильства є економічне, тобто пов’язане із позбавленням засобів до існування.

IMG 1235

IMG 1188

Експерти громадського центру правосуддя, адвокати Вероніка Чурсова, Максим Шевченко та Олександра Пушкаренко типологізували відвідувачів Громадського центру правосуддя та відзначили, що нерідко вони не здогадуються про те, що є жертвою домашнього насильства (зокрема, у формі психологічного чи економічного), ототожнюючи домашнє насильство тільки із застосуванням сили.

IMG 1267