Головний зміст

1186787 квітня 2016 року Глава Національної поліції України Хатія Деканоідзе в інтерв’ю журналістам програми «Схеми» заявила, що реформу поліції можуть звести нанівець рішення судів про поновлення на роботі працівників МВС, які не пройшли переатестацію. Також вона звинуватила суди у проведенні закритих судових засідань.
 
 
 
 
 
 
 
 
У зв’язку з цим Вищий адміністративний суд України на своєму офіційному сайті повідомив, що відповідно до ст. 8 Конституції України у державі визнається і діє принцип верховенства права. Звернення до суду для захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина безпосередньо на підставі Конституції України гарантується. Відповідно до статті 55 Конституції, права і свободи людини і громадянина захищаються судом. Кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.
 
Завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, їхніх посадових і службових осіб, інших суб'єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства шляхом справедливого, неупередженого та своєчасного розгляду адміністративних справ.
 
Таким чином, кожен громадянин України, у тому числі працівник поліції має право на звернення до суду для захисту своїх прав, свобод та інтересів.
 
Також Вищий адміністративний суд запевняє, що закритих судових засідань при розгляді спорів щодо скасування наказів про звільнення працівників поліції не було.
 
Стосовно заборони відеофіксування судового засідання на прохання позивача, про яку йшлося у публікації «Схемам» заборонили знімати суд щодо звільнених поліцейських та погрожували адмінсправою», то суддя керувався п.8 ст.12 Кодексу адміністративного судочинства, де зазначено, що проведення в залі судового засідання фото- і кінозйомки, відео-, звукозапису із застосуванням стаціонарної апаратури, а також транслювання судового засідання по радіо і телебаченню допускаються на підставі ухвали суду за наявності згоди на це осіб, які беруть участь у справі, крім тих, які є суб'єктами владних повноважень.
 
Таким чином, звинувачення на адресу судів з боку посадової особи не має під собою об’єктивних і правових підстав. Подібний виступ виглядає як маніпулювання суспільною думкою для приниження діяльності судів і прикривання некомпетентності органу державної влади, який порушує норми закону при звільненні співробітників.
 
Представникам виконавчої влади як публічним особам варто спрямувати максимум зусиль для дотримання законодавства при переатестації працівників поліції з метою зменшення кількості звернень наших громадян як до вітчизняних судів, так і до Європейського суду з прав людини.