Головний зміст

94e790451a07a6b344667dae2718066e0804d304 900Національний банк стурбований тим, що немає політичної волі з підтримання законопроекту “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення довіри між позичальниками та кредиторами” реєстр. № 2286-а).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Народні депутати України сьогодні голосували тричі з цього питання. Зокрема, лише 202 народних депутати України підтримали прийняття законопроекту за основу, 211 - проголосували за його повернення на доопрацювання в профільному Комітеті, 215 - віддали голоси за доопрацювання законопроекту суб’єктом законодавчої ініціативи. Проте цих голосів було недостатньо для прийняття позитивного рішення.
 
Національний банк буде і надалі просувати питання захисту прав як кредиторів, так і споживачів фінансових послуг. Центральний банк сподівається на взаєморозуміння та подальший конструктивний діалог з народними депутатами.
 
Національний банк неодноразово підкреслював стратегічну важливість законодавчого забезпечення захисту прав кредиторів. Без забезпечення ефективних механізмів повернення коштів у банківську систему України неможливе відновлення та зростання обсягів кредитування реального сектору економіки та здешевлення кредитних ресурсів. Саме тому прийняття законопроекту, який забезпечить дотримання прав кредиторів, є наріжним для подальшого просування реформи фінансового сектору, а також розвитку економіки країни.
 
За умов захищеності прав кредиторів банки зможуть висувати більш лояльні вимоги до інших потенційних позичальників. Це безумовно сприятиме активному застосуванню кредитування як фінансового інструменту, зниженню вартості кредитних ресурсів та відповідно полегшенню доступу суб’єктів господарювання та фізичних осіб до користування банківськими продуктами.
 
Крім того, Україна, як і раніше, має виконати свої зобов’язання за Меморандумом про економічну та фінансову політику з МВФ, до яких входить питання захисту прав кредиторів.
 
Нагадаємо, на розгляді Верховної Ради України перебуває більше 20 законопроектів, необхідних для продовження реформи фінансового сектору. Стратегічне значення мають питання захисту прав споживачів фінансових послуг, захисту прав кредиторів, фінансової реструктуризації боргів підприємств та фізичних осіб, консолідації функцій державного регулювання ринків фінансових послуг, а також протидії відмиванню (легалізації) доходів, одержаних злочинним шляхом.