Головний зміст

1370961893 random1143 11 06 13Рада адвокатських та правничих товариств Європи (ССВЕ) втретє направила інтервенційного листа до Президента України Петра Порошенка та керівництва правоохоронних органів — Генеральної прокуратури та НАБУ — з приводу неприпустимості численних порушень прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності та закликала розслідувати такі випадки.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ССВЕ представляє адвокатські та правничі товариства 45 країн, що разом об’єднують більш ніж 1 мільйон європейських адвокатів.
 
ССВЕ направляла подібне звернення 5 квітня 2016 року, в якому закликала провести незалежне всебічне розслідування вбивств адвокатів Юрія Грабовського, Віктора Лойко, Олександра Грузкова та Юрія Ігнатенка. В іншому листі від 6 квітня 2016 року ССВЕ звертала увагу на випадки обшуків та виїмок у адвокатів, про які європейських партнерів інформувала Національна асоціація адвокатів України. ССВЕ на підставі цієї інформації заявила, що державні органи в Україні не виконують вимоги європейських та міжнародних стандартів під час проведення обшуків та виїмок.
 
ССВЕ нагадує українській стороні, що згадані листи було передано до Генеральної прокуратури, Національної поліції, Служби безпеки України та Державної фіскальної служби, але “жоден з листів-відповідей цих органів навіть побіжно не згадує випадки, які ми наводили у своїх листах».
 
«Зважаючи на те, що Національна асоціація адвокатів України і надалі інформує нас про все нові та нові порушення, ми дійшли висновку, що ситуація в Україні не покращилася. Перелік порушень, про які нам стало відомо, включає, але не обмежується фізичним насиллям, порушенням прав людини, порушенням професійних прав адвокатів, незаконними обшуками та виїмками, відмові у доступі до клієнта, незаконному прослуховуванні та ототожненням адвоката з його клієнтом», - ідеться у третьому інтервенційному листі президента ССВЕ Мішеля Бенішу.
 
З приводу обшуків адвокатів та виїмок документів ССВЕ окремо виділяє випадки порушень під час обшуків, які провели 5 липня детективи НАБУ в декількох офісах адвокатів та адвокатських об”єднань. ССВЕ, посилаючись на інформацію НААУ, констатує, що, на додачу до порушень процесуальних норм з боку слідчого судді, що виніс ухвалу про обшук, під час власне обшуку детективи НАБУ незаконно отримали доступ до адвокатських досьє, переглядали, читали, занотовували та знайомилися з документами, які містять інформацію, що становить адвокатську таємницю. Варто зазначити також, що вони отримали доступ, переглядали, читали, занотовували та знайомилися з документами що також становлять адвокатську таємницю, але не мали жодного стосунку до справи, яку вони розслідували. ССВЕ вже вказувала на цю проблему у листі від 6 квітня та знову нагадує українській стороні про гарантії адвокатської діяльності, надані законом «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» та практику Європейського суду з прав людини.
 
У своєму третьому інтервенційному листі ССВЕ також нагадує про невідповідність рекомендаціям Ради Європи № R (2000)21 випадків відмови адвокату у доступі до клієнта.
 
Окремо ССВЕ говорить про факти незаконного прослуховування телефонних розмов адвокатів, що становить втручання в приватні бесіди між клієнтом і адвокатом. Така практика суперечить Принципу 22 Основних положень ООН щодо питання про роль адвокатів, "уряди визнають і поважають всі комунікації і консультації між юристами і їх клієнтами в рамках їх професійних відносин". Також передбачено Рекомендації № R (2000) 21 Ради Європи, що "всі необхідні заходи повинні бути вжиті, щоб забезпечити дотримання конфіденційності відносин між адвокатом і клієнтом". Втручання у приватні розмови між клієнтом і його адвокатом заборонено пп.9 п.1 ст.23 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».
 
У листі до президента України також згадується при неприпустимість практики ототожнення адвоката з клієнтом, адже це суперечить Принципу Основних положень ООН щодо питання про роль адвокатів та Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».
 
«З огляду на вирішальну роль адвокатів у здійсненні правосуддя і в забезпеченні та захисті верховенства закону, CCBE засуджує вищевказані порушення. Що викликає особливе занепокоєння так це те, що в багатьох випадках саме правоохоронні органи порушують права адвокатів. У цьому контексті особливо важливо забезпечити захист прав адвоката, оскільки їх порушення неминуче впливає на право громадян України на справедливий судовий розгляд, закріплене в Європейській конвенції з прав людини. Адвокати відіграють центральну роль в забезпеченні захисту прав людини і основних свобод, і тому CCBE шанобливо просить Вас розслідувати факти, згадані вище, і вжити всіх заходів, щоб запобігти зловживанням проти адвокатів у майбутньому», - ідеться у листі очільника ССВЕ до президента України та керівництва правоохоронних інституцій.