Головний зміст

ponyattya elementi ta oznaki skladu zlochinu harakteristika elementv skladu zlochinu 551На сайті Президента України 15 серпня кандидати в судді третього відбору зареєстрували петицію «Про продовження терміну перебування в кадровому резерві кандидатів на посаду судді у зв'язку з тривалим невиконанням повноважень Вищою кваліфікаційною комісією суддів України (ВККС)».
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Автори звернення вважають, що термін перебування кандидатів в резерві повинен бути продовжений. У зв'язку з цим вони просять Президента України ініціювати внесення змін до Закону з тим, щоб продовжити термін дії результатів кваліфікаційного іспиту кандидатів на посаду судді третього відбору на період нездійснення повноважень ВККС.
 
Станом на сьогодні петиція набрала всього 8 голосів.
 
 
 
Так, як відомо,  робота ключових органів у системі судоустрою була зупинена: на вісім місяців - ВККС і на 13 - Вищої ради юстиції.
У своїй петиції, кандидати в судді третього відбору нагадують, що 23 грудня 2013 року в резерв кандидатів Комісією було зараховано 543 особи, які успішно пройшли підготовку в Національній школі суддів України та склали кваліфікаційний іспит. Станом на 28 липня 2016 року в резерві перебувати 452 кандидати.
 
 
Законом України «Про судоустрій і статус суддів» (далі -Закон) встановлено трирічний термін дії результатів кваліфікаційного іспиту, тому 23 грудня 2016 року кандидати третього відбору втратять право бути призначеними на посади суддів зв'язку з виключенням з резерву.
 
 
«На жаль, в період з кінця 2013 року і по нинішній час більшість кандидатів так і не змогли реалізувати своє право на зайняття вакантної посади судді у зв'язку з відсутністю конкурсів і тривалим нездійсненням Комісією своїх повноважень. Так, з 11 квітня по 9 грудня 2014 року ВККС не працювала, а термін перебування в резерві кандидатів закінчувався. Однак, після початку роботи Комісії в новому складі за півтора року було проведено лише два конкурси з обмеженою кількістю вакансій, що не надав можливості працевлаштуватися і половині кандидатів », - звертають увагу ініціатори петиції.