Головний зміст

 
134442У дослідженні, автором якого є Юридична школа дослідників університету Сент Томаса, намагаються «виміряти» вплив статей, написаних професорами, на судові рішення.
 
 
 
 
 
 
 
Голова Верховного суду США Джон Робертс вважає, що судді або, принаймні їхні підлеглі, читають відгуки про право, що виходять з академій в наші дні.
Це видно виходячи з досліджень судових статей, опублікованих в рецензованих юридичних журналах.
Існує помірна залежність між цитатами в юридичній літературі і «судових» цитатах. Ця залежність сильніше на федеральному рівні і слабкіша на державному. Таким чином, вчені в галузі права можуть надавати «вплив» на судову систему США і, зокрема, на суддівську спільноту.
Так само, в доповіді наголошується, що серед 25 найбільш цитованих викладачів права не виявилося жодної жінки. Лише на 38 місці опинилася професор права і психології Північно-західного університету Шарі Даймонд.
На сьогоднішній день українські суди в своїх рішеннях активно цитують практику Вищого Спеціалізованого Суду України, Верховного Суду України, Європейського Суду з прав людини. При цьому Україна, проводячи судові реформи, активно переймає практику Заходу. Все більше і більше судовий прецедент завойовує судову практику. Так можливо варто розширити види джерел права? Чому в рішеннях іменем України не посилатися на юридичну професуру? Хоча проводячи цю практику виникає ряд питань щодо застосування таких цитат в рішенні суду. При цьому, варто згадати неоднозначність практики Вищого Спеціалізованого Суду України. Так само виникає питання «правильного» тлумачення права серед вчених. Адже навіть серед них немає однозначної відповіді на те чи інше питання в області, проводячи чергові диспути і пропонуючи щось нове. Але в цілому, на наш погляд, дана реформа привела б до успіху і «реінкарнації» судової реформи.
 
 
Джерело: http://yaizakon.com.ua