Головний зміст

 
image2На теперішній час йде громадське обговорення законопроекту «Про Вищу раду правосуддя». Якою вона буде? Поки що на це питання немає однакової думки, проте ми спробуємо знайти відповідь.
 
 
 
 
 
 
 
Вища рада правосуддя складатиметься лише з суддів, на відміну від її «попередника» Вищої ради юстиції, а саме з двадцять одного члена, десятьох з яких призначатиме з’їзд суддів, по два Президент України, Верховна Рада, Всеукраїнська конференція прокурорів, з’їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ, з’їзд адвокатів України. Голова Верховного Суду України отримає  місце у Вищий раді правосуддя.
 
 
ВРП буде вирішувати усі питання, пов’язані  з суддями.
 
 
Представник Реанімаційного пакету реформ Михайло Жернаков вважає, що під час впровадження законопроекту «Про Вищу раду правосуддя» влада, можливо, спробує законсервувати судову систему, оскільки для членства у Вищій Раді Правосуддя особа повинна мати десятирічний досвід на посаді судді. 
 
 
 
 
«Членами ради будуть ані науковці, ані адвокати, а саме судді. Якщо ми називаємо їх суддями, які пройдуть відповідні процедури, на нашу думку, було б логічно дозволити суддям різних інстанцій претендувати у Вищу раду правосуддя. Це важливо зробити, щоб забезпечити широке представництво суддів, аби Вища рада правосуддя не була «Політбюро із суддів вищих суддів», - говорить М. Жернаков. 
 
 
Також, М. Жернаков наголошує, що рекомендацією Венеціанської комісії є широке представництво суддів.
Провідний юридичний радник Democracy Reporting Intrernational Андрій Козлов вважає, що в перехідних положеннях цього законопроекту потрібно передбачити ротацію частини Вищої ради правосуддя кожні два роки, для забезпечення постійного оновлення органу.
 
 
 
 
Заступник Голови адміністрації Президента України Олексій Філатов вважає, що країна матиме новий найвищий конституційний орган у системі правосуддя, який буду мати важливу роль у забезпечення незалежності судової влади. Цей орган буде уповноважений притягувати суддів до дисциплінарної відповідальності. Також, пропонується передати цьому органу повноваження надання згоди на затримання судді чи утримання його під арештом, що значно полегшить вирішення цих процедур.
 
 
 
«Принципи, які є стандартами Ради Європи щодо формування органу правосуддя з більшості суддів, реалізовані у конституційних змінах, та отримає подальше підкріплення законопроектом. Таким чином, буде забезпечена незалежність цього органу», - наголошує О. Філатов.
 
 
 
 
Також, одним з найважливіших моментів створення Вищої ради правосуддя буде той факт, що цей орган буде максимально деполітизованим.
 
 
 
Отже, є певні позитивні зрушення, але залишається дуже багато невирішених питань, які можуть перешкодити забезпечення належної роботи Вищої ради правосуддя. Тільки після початку роботи цього органу можна буде впевнено судити про те, чи отримає Україна ефективний оновлений орган, чи стане свідком краху системи.
 
 джерело:http://yaizakon.com.ua/