Головний зміст

0e25e9c3Керівники місцевих органів виконавчої влади мають і ресурси, і повноваження, щоб спільно з обласними і районними радами оперативно вирішити проблематику із виплатою заробітних плат працівникам органів соціального захисту. Такої думки Міністр соціальної політики України Андрій Рева.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
За його словами, Міністерство соціальної політики не фінансує ні обласні, ні районні управління соціального захисту. Вони фінансуються за рахунок коштів державного бюджету, що передаються обласним і районним державним адміністраціям Міністерством фінансів України.
 
 
 
«Обласні управління соціального захисту населення фінансуються за рахунок коштів державного бюджету обласними державними адміністраціями, районні – районними адміністраціями, міські – з місцевих бюджетів міст обласного значення. В останніх, до речі, проблем немає», - зауважує Андрій Рева.
 
 
 
На думку Міністра соціальної політики, потрібно використовувати ті законодавчі механізми, що діють на сьогодні. Скажімо, є Закон України „Про джерела фінансування органів державної  влади”. Там чітко прописано, що якщо органи державної влади виконують делеговані функції органів місцевого самоврядування, то такі повноваження можуть фінансуватися з місцевих бюджетів. А 44 стаття Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” якраз і передбачає делегування районним, обласним державним адміністраціям  повноважень районних і обласних рад.  Якщо вони виконують ці повноваження, то вони мають право фінансуватися за рахунок коштів місцевих бюджетів. Такі рішення обласними та районними радами прийняті уже в п’яти областях України.
 
 
 
«Не чекаючи будь-яких вказівок згори, це можна зробити вже сьогодні. Це реальний шлях, враховуючи те, що місцеві бюджети перевиконуються, як районні, так і обласні. У них є кошти понад те, що в них заплановано, які вони можуть направити на оплату праці державних службовців, у тому числі й працівникам управлінь соціального захисту населення», - резюмує Андрій Рева.