Головний зміст

IMG 1548 1Українською Гельсінською спілкою з прав людини спільно з Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ було проведено дослідження «Precedent UA – 2016», предметом якого стала практика національних судів щодо застосування рішень Європейського суду з прав людини. Серед переможців двоє суддів з міста Одеси.

 

 

 

 

У ВССУ зазначають, що основним завданням національних судів на сьогоднішній день в аспекті вирішення питання про застосування або ж незастосування практики ЄСПЛ у своїх судових рішеннях є визначення насамперед доцільності посилання на практику ЄСПЛ у кожному конкретному випадку. Така доцільність визначається шляхом з’ясування питань щодо можливості вирішення спірної ситуації завдяки зверненню до правових позицій ЄСПЛ або ж можливості досягнення додаткового обґрунтування прийнятого рішення завдяки застосуванню практики ЄСПЛ з обов’язковою інтеграцією таких правових позицій до матеріалів конкретного провадження.

 

Урочиста церемонія оголошення результатів дослідження відбулася 23 січня 2017 року.

 

За результатами дослідження «Precedent UA – 2016» суддями-переможцями визначено: 

 

Бірсу Оксану Миколаївну – Дніпровський районний суд міста Києва; 

Глиняного Віктора Петровича, Лашевича Валерія Миколайовича – Апеляційний суд міста Києва; 

Деркачова Олександра В'ячеславовича – Суворівський районний суд міста Одеси; 

Іванова Віктора Васильовича – Приморський районний суд міста Одеси; 

Кононенко Олену Миколаївну, Мудрецького Романа Володимировича, Риб'янець Сергія Анатолійовича – Апеляційний суд Дніпропетровської області; 

Славінську Наталію Леонтіївну, Соколовську Тетяну Олексіївну – Шаргородський районний суд Вінницької області.