Головний зміст

1251735 липня 2017 року члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Станіслав Щотка та Андрій Козлов взяли участь в обговоренні результатів громадського моніторингу конкурсу до Верховного Суду, підготовленого кампанією «Чесно. Фільтруй Суд!».

 

 

 

За словами Станіслава Щотки, наразі 49 кандидатів не підтвердили здатності здійснювати правосуддя у Верховному Суді за критеріями професійної етики та доброчесності та припинили участь у конкурсі.

 

Такі рішення Комісія ухвалила за результатами співбесід та пленарних засідань, що становить 35 % від загальної кількості висновків, які надала Громадська рада доброчесності.

 

«На кону стоїть репутація не лише суддів, але й науковців і адвокатів. Це ті люди, які відважилися на дуже сміливий крок, прийти і розказати про свій життєвий та професійний шлях», – зауважив він.

 

Станіслав Щотка також відзначив співпрацю Комісії з Громадською радою доброчесності. «Ми маємо певні питання до ГРД щодо їх висновків. Мабуть, ГРД має претензії до наших рішень, але це швидше добре, ніж погано, адже є діалог, є обмін думками і професійне протиборство до певної міри. Однак з боку Комісії це не спрямовано на те, аби не гідних кандидатів освятити на посади суддів Верховного Суду», - зазначив він.

 

Андрій Козлов вважає, що суперечки, які виникають між Комісією і представниками громадських організацій – це природній процес зміни судової системи загалом. Також він підкреслив, що «тертя між Комісією та ГРД навколо компетенцій – вони природні».

 

Член ВККСУ нагадав, що дуже багато висновків Громадської ради доброчесності засновані на деяких судових рішеннях, які приймали кандидати. Однак європейські експерти мають чітку позицію щодо цього питання.

 

Андрій Козлов наголосив на важливості спільного визначення Комісією та ГРД межі, коли вже можна говорити про абсолютну недоброчесність кандидата. На його думку, сьогодні це питання, на жаль, не знаходить спільного розуміння і це завдання на майбутнє.