Головний зміст

7697113 та 14 листопада в деяких ЗМІ з’явилась інформація відносно того, що Київський районний суд м. Одеси «розповсюдив персональні дані», «злив в мережу дані сотень мобільних телефонів» і так далі.

 

 

 

 

Вказану інформацію розповсюдив спочатку на своїй сторінці Facebook одеський активіст Григорій Козьма. Після цього аналогічна інформація була поширена одеськими та всеукраїнськими ЗМІ: «Українська правда», «Судово-юридична газета», «Мегафон», «Депо», «Гордон», «ZIK», «internetua», «Одесса News», «Народна правда», «Правда за Одессу», «Одесский паблик» та іншими.

Інформація стосується резонансної справи щодо замаху на вбивство одеського активіста О. Михайлика.

Проаналізувавши публікації в ЗМІ повідомляємо наступне.

Так, дійсно, наразі триває досудове розслідування в кримінальному провадженні за фактом замаху на вбивство О. Михайлика. В рамках кримінального провадження слідчий звернувся до Київського районного суду міста Одеси з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів. Розглянувши вказане клопотання, слідчий суддя задовольнив його.

Відповідно до ст. 3 ЗУ «Про доступ до судових рішень», суд загальної юрисдикції вносить до Реєстру рішення і окремі думки суддів, викладені в письмовій формі, не пізніше наступного дня після їх ухвалення або виготовлення повного тексту. Таким чином, законодавство зобов’язує суддів вносити всі рішення до Єдиного державного реєстру судових рішень.

Окрім цього, відповідно до розділу XI Порядку ведення Єдиного державного реєстру судових рішень, володілець інформації здійснює контроль за захистом відомостей, за допомогою яких можливо ідентифікувати фізичну особу. Згідно розділу I вищезазначеного Порядку, володілець інформації – ДСА України. Таким чином, підсумовуючи вищевикладене, суддя не зобов’язаний будь-яким чином «засекречувати» персональні дані осіб під час надсилання рішень до Реєстру. Це не є прерогативою суду.

Закликаємо як представників ЗМІ, так і представників громадськості при оприлюдненні інформації щодо діяльності судової влади загалом, та суддів зокрема, свідомо ставитись до вимог щодо її об’єктивності та достовірності в межах норм чинного законодавства.