Головний зміст

846845 w 300Уповноважений поліції висунув проти Грейс Гатт дисциплінарне обвинувачення за дискредитацію поліції Мальти. Йшлося про те, що співробітник поліції, перебуваючи закордоном, займалася приватною детективною практикою, а також з’явилася у телевізійній програмі без дозволу керівництва.

 

 

Внутрішня рада поліції розглянула звинувачення проти Гатт і знайшла докази достатніми, аби вважати останню винною. Звіт Ради був переданий Комісії з питань державної служби, яка рекомендувала її звільнення. Прем’єр-міністр країни схвалив звільнення працівника поліції; рішення про це негайно набрало чинності.

Гатт відкрила судове провадження, стверджуючи про порушення її прав, зокрема, відповідно до статті 6 (право на справедливий судовий розгляд) Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод. Зокрема, вона стверджувала, що до складу внутрішньої ради поліції входили підлеглі уповноваженого, що ініціював провадження і тому вони не могли бути неупередженими.

Втім суд відхилив позовні вимоги на тій підставі, що Гатт була співробітником поліції і на неї не поширювався захист статті 6 Конвенції.

Тоді Гатт звернулася до ЄСПЛ, передає інформаційний ресурс «ECHR.Ukrainian Aspect». Вона скаржилася на те, що дисциплінарне провадження проти неї було несправедливим, оскільки Рада не була незалежною і неупередженою.

У Страсбурзі погодилися із доводами заявниці, констатувавши порушення статті 6§1 Конвенції та присудили сатисфакцію завданої моральної шкоди у сумі : 15 тис. євро.