Головний зміст

IMG 1492456456456546Громадський центр правосуддя Одеської області відзначає першу річницю з дня створення проекту.

 

 

 

 

 

 

За цей час одесити змогли відчути новий формат правової допомоги, який полягає в кваліфікованому і невідкладному наданні юридичної консультації. Ініціатор створення Громадського центру правосуддя Одеської області, голова Київського районного суду міста Одеси Сергій Чванкін в своєму повідомленні для інформаційно-юридичного сайту «Я і Закон» підсумував результати роботи Центру за минулий рік.

Саме 12 листопада 2018 року було прийнято остаточне рішення про створення в Одесі центру, де кожен бажаючий зміг би вирішити своє юридичне питання. Реалізується проект в рамках Програми USAID «Нове правосуддя»: спрямованість роботи центру унікальна для Європи – жодна європейська держава ще не запровадила такий стандарт надання правової допомоги. У той же час схожі центри успішно діють в США, Сінгапурі, країнах Латинської Америки і покликані «подолати прірву між громадою і владою». А це особливо важливо, оскільки довіра до судової влади – це довіра до держави.

Ніщо не може бути більш показовим та об'єктивним, ніж цифри. За перший рік роботи Центру було надано понад 1550 правових консультацій, з роботою центру ознайомилося 17 іноземних делегацій – суддів, адвокатів, юристів та медіаторів.

Центр провів 3 відкриті лекції для одеситів, які стосувалися пенсійного та виборчого законодавства – саме ці теми за результатами опитування відвідувачів, хвилювали наших співгромадян найбільше. Це пов'язано з новаціями в пенсійному законодавстві – монетизацією субсидій – і двома виборчими кампаніями, які в цьому році привернули увагу рекордної кількості громадян.

Сотні студентів-юристів змогли ознайомитися з системою первинної правової допомоги, яка розгорнула свою діяльність на території Київського районного суду міста Одеси, а найактивніші і цілеспрямовані зі студентів змогли пройти стажування та відчути соціальну складову роботи юриста.

Кожен будній день з 10.00 до 14.00 провідні фахівці відкривають двері Громадського центру правосуддя для осіб, які потребують правової допомоги. При цьому не має значення ні наявність документів, ні рівень доходу, ні складність питання – в будь-якій з життєвих ситуацій консультація буде надана оперативно.

Підводячи підсумки року, можна відзначити вагомість досягнень, адже півтори тисячі консультацій – це не тільки формальне роз'яснення норми права, це співучасть експертів центру в чиїсь життєвій історії, в поразці і перемозі. Цим ми і відрізняємося від державних структур, що підкреслено в назві Громадського центру правосуддя – це такі ж люди, які творять добро для своєї громади.

Сотні відгуків, залишених одеситами як в соцмережах, так і в книзі відгуків Центру, свідчать про те, що соціальний запит на якісну правову допомогу в Одесі є, і він тільки зростає. Тому з радістю повідомляємо, що Громадський центр правосуддя продовжить свою роботу і далі в тому ж форматі.

Шановні одесити, якщо у вас є невирішені юридичні проблеми – не затягуйте і своєчасно звертайтеся до Громадської центру правосуддя за консультацією.

Центр працює на базі Київського районного суду Одеси за адресою вулиця Варненська, 3-б.

Телефон для запису на консультацію – (048) 753-19-66.