Головний зміст

783042604a10edadСьогодні Рада суддів України продовжила засідання від восьмого квітня і розглянула питання, що залишилися з порядку денного, у режимі відеоконференцзв'язку. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Відтак, обговорено проекту Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення окремих положень законодавства з питань судоустрою і статусу суддів". Рада суддів України затвердила висновок і прийняла рішення направити його до Верховної Ради України. У висновку, зокрема, йдеться про те, що зазначений Проект Закону України з реєстраційним номером 4180 від четвертого березня 2016 року не узгоджується з міжнародними стандартами у галузі судочинства та Конституцією України, містить ризики, що створюють загрози незалежності суду та порушує принцип рівності гілок влади.
 
Щодо питання про визначення кількості суддів в місцевих загальних судах, то члени Ради суддів України окремо погодили кількість суддів у деяких апеляційних і місцевих, господарських та адміністративних судах. У підсумку, для чотирьох місцевих загальних судів Вінницької, Донецької, Запорізької , Чернігівської областей було збільшено на 11 штатних посад суддів, а зменшено на 20. При цьому, як зазначив Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, гранична кількість штатних посад суддів не зменшилася.
 
Щодо судів господарської юрисдикції, то ДСА України, вивчивши обсяги навантаження на суддів відповідних судів, враховуючи інформацію, що надана Вищою кваліфікаційною комісією суддів України, запропонувала зменшити кількість суддів наступним чином. У Вищому господарському суді України запропоновано скоротити десять штатних посад суддів, у Дніпропетровському апеляційному господарському суді – три посади, у господарському суді Дніпропетровської області – дві, у господарському суді Івано-Франківської області – одна, у господарському суді Одеської області – три посади. Зважаючи на пропозиції судової адміністрації, Рада суддів погодила для вказаних судів необхідну штатну чисельність посад суддів і прийняла відповідне рішення.
У двох адміністративних судах, зокрема, у Дніпропетровському апеляційному адміністративному суді та Донецькому окружному адміністративному суді, Рада суддів України погодила скорочення 13 і однієї штатних одиниць відповідно. Відтак, у Дніпропетровському апеляційному адміністративному суді відправлятимуть правосуддя 40 суддів, а у Донецькому окружному адміністративному – 60.
 
Зазначимо, що згідно із частиною четвертою статті 19 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", кількість суддів у судах загальної юрисдикції визначає Державна судова адміністрація України за погодженням з Радою суддів України, з урахуванням судового навантаження та в межах видатків, які передбачені у Державному бюджеті України на утримання судів та оплату праці суддів.
 
Разом з тим, Рада суддів України доручила Комітету адміністрування та організаційного забезпечення діяльності суду доопрацювати та надати остаточний Проект "Порядку підготовки, розгляду та погодження матеріалів щодо визначення кількості суддів у судах загальної юрисдикції".