Головний зміст

image 25 120 квітня зареєстровано законопроект народних депутатів України № 4483 «Про внесення змін до Закону України «Про нотаріат» щодо запобігання монополізації нотаріальної діяльності».
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Метою запропонованих змін до Закону України «Про нотаріат» є запобігання «монополізації» нотаріальної діяльності, а також забезпечення можливості реалізації права на заняття нотаріальною діяльністю громадянами України.
 
Даний проект передбачає зменшити вимоги щодо кандидатів на посаду нотаріуса та помічника нотаріуса в межах необхідного юридичного стажу.
 
Діюча редакція Закону України «Про нотаріат» передбачає вимогу шодо кандидата в нотаріуси - шість років юридичного стажу, з них помічником нотаріуса або консультантом державної нотаріальної контори - не менш як три роки. Проект в свою чергу передбачає необхідність юридичного стажу не менш як три роки, з них помічником нотаріуса або консультантом державної нотаріальної контори - не менш як один рік.
 
Таких змін очікує і помічник нотаріуса, умовою для якого буде наявність одного року юридичного стажу, замість наявних трьох років.
 
Також проект передбачає виключити з чинної редакції Закону норму стосовно того, що нотаріус може мати одного помічника. Що в свою чергу є позитивним моментом для молодих правників.