Головний зміст

01 celuyu tvoya fiskalnaya sluzhbaМіністерство фінансів пропонує спростити обмін податковими даними. На виконання розпорядження Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана щодо проведення дерегуляції, робоча група експертів від керівництвом Міністерства фінансів спільно з ДФС, Нацбанком та Міністерством економічного розвитку і торгівлі підготували пакет законодавчих ініціатив щодо спрощення процедури обміну податковими даними щодо фіскального статусу суб’єктів господарювання.
 
 
 
 
 
Міністерство фінансів активно працює над покращенням бізнес-клімату в Україні, в тому числі – над спрощенням адміністрування податків для платників податків та забезпеченням дружньої для бізнесу податкової системи. Зокрема, запропонований робочою групою пакет законодавчих ініціатив дозволить суттєво скоротити, спростити та вдосконалити процес отримання довідок щодо фіскального статусу суб’єктів господарювання.
 
Виконання зазначених заходів суттєво спростить процес ведення бізнесу, дозволить підвищити позицію України в рейтингу Doing Business та матиме позитивний вплив на покращення інвестиційного клімату держави.
 
Ключові факти щодо пакета законопроектів, розроблених Робочою групою:
 
Пропонується скасувати:
 
- засвідчення довідки про проведення декларування валютних цінностей, доходів та майна, що належать резиденту України і знаходяться за її межами;
- видачу довідки про відсутність заборгованості за платежами перед бюджетом (у разі здійснення виплат за зовнішньоекономічними контрактами у гривні);
- довідку про взяття на облік платника податків за формою № 4-ОПП;
- витяг з реєстру платників податку на додану вартість за формою № 2-ВР;
- повідомлення про взяття на облік платника єдиного внеску за формою № 2-ЄСВ;
- повідомлення про взяття на облік за неосновним місцем обліку за формою № 16-ОПП; 
- довідку про курси валют (зобов'язати судові та правоохоронні органи, міністерства і відомства, пенсійні фонди самостійно користуватися джерелами офіційного інтернет-ресурсу Національно банку України для отримання актуальних валютних курсів).
 
Забезпечити видачу за місцем звернення:
 
- видачу довідки про сплачений нерезидентом в Україні податок на прибуток (доходи);
- підтвердження статусу податкового резидента України. 
 
Скасувати у паперовому вигляді:
 
- довідку-розрахунок на виплату заробітної плати, відповідно до наказу Міндоходів України від 09.09.2013 № 453;
- довідку про видачу коштів для виплати заробітної плати без перевірки сум сплати єдиного внеску, відповідно до наказу Міндоходів України від 09.09.2013 № 453.
 
Забезпечити видачу окремих довідок шляхом залучення інформації з офіційного порталу ДФС:
 
- довідки про відсутність заборгованості з платежів до бюджету, що контролюються органами державної фіскальної служби.
 
Створити нову форму для всіх суб'єктів господарювання (крім тих, які не вносяться у ЄДР) по призначенню/зміні бухгалтера:
 
- форма № 1-ОПП.
 
Вдосконалити, привести у відповідність з діючими нормами:
 
- форма № 1-ПДВ.