Головний зміст

detail 41d8ffa813e4db69652d8ec77a9f54ae5 січня 2017 року набув чинності Закон України "Про Вищу раду правосуддя" №1798-VIII, глава 9 якого присвячена питанням  переведення суддів.

 

 

 

 

 

 

 

 

Відповідно до цього Закону, переведення судді з одного суду до іншого здійснюється Вищою радою правосуддя у двох випадках:

 

1) на підставі та в межах рекомендації Вищої кваліфікаційної комісії суддів України і доданих до неї матеріалів;

2) на підставі подання Дисциплінарної палати про переведення судді до суду нижчого рівня.

 

Крім того, Закон передбачає таку процедуру, як відрядження –  тимчасове переведення судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації. Відрядження здійснюється у порядку, який має затвердити ВРП за поданням ВККСУ, погодженим з ДАСУ.

 

Розгляд питання про переведення судді з одного суду до іншого відбувається на засіданні Вищої ради правосуддя. Суддя, стосовно якого розглядається питання про переведення з одного суду до іншого, запрошується на засідання Вищої ради правосуддя, проте неявка судді незалежно від причин не перешкоджає розгляду питання за його відсутності.

 

Розгляд питання про переведення судді з одного суду до іншого починається з оголошення рекомендації Вищої кваліфікаційної комісії суддів України чи подання Дисциплінарної палати головуючим у засіданні Вищої ради правосуддя. За результатами розгляду питання про переведення судді з одного суду до іншого Вища рада правосуддя ухвалює вмотивоване рішення.

 

ЗУ "Про Вищу раду правосуддя" передбачає процедуру оскарження рішення Вищої ради правосуддя про переведення судді. Рішення про переведення судді може бути оскаржене та скасоване виключно з таких підстав:

1) склад Вищої ради правосуддя, який ухвалив відповідне рішення, не мав повноважень його ухвалювати;

2) рішення не підписано будь-ким із складу членів Вищої ради правосуддя, які брали участь у його ухваленні;

3) рішення не містить посилань на визначені законом підстави для переведення судді та мотивів, з яких Вища рада правосуддя дійшла відповідних висновків.