Головний зміст

159840 650x410 15 650x41023 вересня 2016 року, розглянувши провадження щодо вимог законодавства про несумісність за рекомендацією Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 18 листопада 2015 року № 3270/ДП-15,
 
 
 
 
 
 
 
 
за результатами таємного голосування Вища рада юстиції вирішила внести подання Президенту України про звільнення Жолтого Дениса Володимировича з посади судді Кіровського районного суду міста Донецька, Клюєвої Анастасії Андріївни з посади судді Ленінського районного суду міста Донецька, Мітькова Михайла Вячеславовича з посади судді Калінінського районного суду міста Горлівки Донецької області та Шумакової Юлії Володимирівни з посади судді Донецького окружного адміністративного суду у зв’язку з порушенням вимог щодо несумісності.
 
 
Як повідомила доповідач – член Вищої ради юстиції Алла Лесько: «Зазначені судді, обіймаючи відповідно до вимог чинного законодавства посади суддів України, прийняли на себе повноваження суддів незаконно створеної організації «ДНР», чим вчинили дії, що порочать звання судді, та порушили морально-етичні принципи поведінки судді. При цьому ці судді не могли не усвідомлювати, що вони порушують Конституцію та закони України».
 
 
Вища рада юстиції також розглянула провадження щодо вимог законодавства про несумісність за рекомендацією Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 10 листопада 2015 року № 3009/дп-15.
 
 
За результатами таємного голосування ВРЮ вирішила внести подання Президенту України про звільнення Морозко Ольги Романівни з посади судді Бахчисарайського районного суду Автономної Республіки Крим, Юрченка Станіслава Вікторовича з посади судді Джанкойського міськрайонного суду Автономної Республіки Крим, Нанарова Олексія Олександровича з посади судді Євпаторійського міського суду Автономної Республіки Крим, Бедрицької Марії Олександрівни з посади судді Роздольненського районного суду Автономної Республіки Крим, Бражніка Ігоря Сергійовича з посади судді Совєтського районного суду Автономної Республіки Крим, Алінкіної Аліни Вікторівни з посади судді  Феодосійського міського суду Автономної Республіки Крим у зв’язку з порушенням вимог щодо несумісності.
 
 
Зазначені судді не скористались правом на переведення до судів на території України, що було гарантовано законом суддям, які працювали на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, у зв’язку з їх тимчасовою окупацією Російською Федерацією. Крім того, Указом Президента Російської Федерації від 19 грудня 2014 року № 786 їх було призначено суддями в судах Республіки Крим.
 
 
Таким чином, зазначені судді, обіймаючи відповідно до вимог чинного законодавства посади суддів України, прийняли на себе повноваження суддів іншої держави, чим вчинили дії, що порочать звання судді, та порушили морально-етичні принципи поведінки судді.