Головний зміст

parubiuВерховна Ради України звільнила 29 суддів, зокрема, тих, хто здійснив злочини проти Майдану. Про це заявив Голова Верховної Ради України А.Парубій під час брифінгу для журналістів, що відбувся по завершенні позачергового засідання парламенту у четвер, 29 вересня.
 
 
 
 
 
 
 
«Сьогодні відбувся черговий бій старої і нової України. Ми бачимо, що кругова порука судової системи чинить неймовірний опір, але, не зважаючи на це, ми крок за кроком вичавлюємо корупцію з країни, у тому числі, і з суддів», - сказав А.Парубій.
 
 
 
Голова Верховної Ради зазначив, що «сьогодні доклав усіх зусиль, аби вийти на результативне голосування, щоб всі судді, які ухвалювали злочинні рішення проти Майдану, проти України були позбавлені суддівських повноважень». «І хоча мені доводилося ставити багато разів на голосування питання про звільнення суддів, я попередив депутатів, що буду ставити їх доти, поки ми не вийдемо на результативне голосування», - пояснив А.Парубій і уточнив, що у разі нерезультативного голосування довелося б опублікувати списки тих депутатів, які були відсутні.
 
 
 
 
А.Парубій позитивно відзначив той факт, що народні депутати України зібрались на позачергове засідання і «змогли вийти на результативне рішення». «Це ще раз підтверджує, що український парламент є форпостом боротьби з корупцією, і у суддів-корупціонерів не було шансів, щоб подання на них не було підтримане», - наголосив він.
 
 
За його словами, серед подань було кілька таких, що викликали певну дискусію. Водночас, загалом було винесено на розгляд парламенту 33 постанови по суддях і звільнено 29 суддів, повідомив А.Парубій. При цьому Голова Парламенту наголосив, що «по всім тим, хто здійснив злочини проти Майдану, рішення було позитивним». «Зокрема, це суддя Печерського суду Світлана Волкова, яка відома тим, що звільнила з-під варти колишнього командира «Беркуту» Дмитра Садовника. І саме це рішення суду надало йому можливість покинути межі України. Адже ця людина небезпідставно підозрюється в тому, що давала накази і безпосередньо розстрілювала наших хлопців 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській. Через таких суддів, через такі рішення ми маємо величезну недовіру сьогодні до всієї системи влади», - зазначив він. 
 
 
 
 
А.Парубій підкреслив, що «парламент ухвалив позитивне рішення, і загалом 19 суддів, які виносили злочинні рішення проти учасників Революції Гідності, сьогодні були відсторонені». «Незважаючи на всю емоційну дискусію, яка була в залі, незважаючи на те, що мені доводилось багато разів ставити питання на голосування, я вважаю, що сьогодні Верховна Рада України ще раз продемонструвала свою здатність і готовність боротись з корупційними діями», - наголосив Голова Верховної Ради України.