Головний зміст

 
IMG 9219 1 1Сьогодні, 8 вересня, в Київському районному суді м Одеса пройшло спільне засідання Асоціації слідчих суддів України (АССУ) і Асоціації розвитку суддівського самоврядування України (АРСС) на тему: «Тиск на судову владу з боку правоохоронних органів».
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
В заході взяли участь судді, представники прокуратури та адвокатури.
 
 
IMG 9217 1
 
 
 
 
Голова Київського районного суду міста Одеси Сергій Чванкін і суддя ОААС та член правління АРСС Олександр Кравець привітали учасників заходу та побажали плідної  роботи.
 
 
 
IMG 9183 1
 
 
 
 
 
IMG 9170 1
 
 
 
Першою свою думку стосовно незаконного внесення до ЄРДР  відомостей щодо судів в наслідок скасування рішень і / або в порядку апеляційного / касаційного розгляду справ висловила слідчий суддя Солом'янського районного суду міста Києва Вікторія Кицюк.
Суддя Перевальського районного суду Луганської області, член Правління АРСС Андрій Іванов продовжив обговорення, розповівши про незаконне внесення до ЕРДР відомостей щодо суддів, які розглядають резонансні справи, під час розгляду таких справ. Суддя наголосив, що проблемою є те, що КПК України не містить обов’язку та строків для слідчого оголосити судді про підозру у вчиненні злочину, передбаченого наприклад ст.375 КК України, одразу після винесення ним рішення, яке вважається неправосудним.
Валеріан Луняченко, суддя Київського районного суду міста Одеси, член АССУ присвятив свою доповідь  висловлюванням у ЗМІ керівників правоохоронних органів щодо вчинення злочинів з боку суддів до або безпосередньо після внесення таких відомостей в ЕРДР.
 
IMG 9283 1
Валеріан Луняченко зазначив, що останнім часом простежується тенденція публічних негативних висловлювань з боку правоохоронних органів, в т.ч. представників Міністерства юстиції на адресу суддів. Як приклад, він навів цитати міністра юстиції Павла Петренка і глави Нацполіціі Хатіі Деканоїдзе.
Стосовно висловлювань в ЗМІ керівників правоохоронних органів щодо доведення провини осіб, справи щодо яких перебувають на стадіях досудового розслідування або судового провадження, а також коментарі у цивільних і адміністративних справах, які перебувають у провадженні суду  доповів адвокат Денис Пономаренко.
 
 
IMG 9164 1
 
 
Він зазначив, що керівникам правоохоронних органів, які висловлюються щодо вини особи на стадіях досудового розслідування або судового провадження, важливо не забувати про те, що  в нашій країні діє презумпція невинуватості.
 
 
 
 
 
В цьому контексті заступник начальника Головного територіального управління юстиції з питань державної реєстрації, начальник управління державної реєстрації Андрій Іванський зазначив, що, на жаль, в українських ЗМІ журналісти забувають про те, що в нашій країні діє презумпція невинуватості.
 
 
IMG 9309 1
 
 
Геннадій Войтов, суддя Київського районного суду міста Одеси висловив свою думку стосовно  проведення обшуків і / або тимчасового доступу до речей і документів у випадках, коли справи знаходяться у провадженні судді.
 
 
IMG 9205 1
 
 
На завершення заходу голова АССУ Сергій Чванкін зазначив, що всі конструктивні думки за підсумком сьогоднішнього обговорення повинні бути оформлені письмово, бо можуть послужити в якості, наприклад, внесення змін до відповідного законодавства.
 
 
IMG 9224 1
 
 
 
 
 
IMG 9196 1
 
 
IMG 9200 1
 
 
IMG 9273 1
 
IMG 9276 1