Головний зміст

 
 
IMG 2398 1 2Злочини щодо  неповнолітніх завжди  були та залишаються актуальною правовою та суспільною проблемою в Україні. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Необхідно сказати, що  важливу  роль відіграє сім’я, в якій виховується майбутній правопорушник.
 
Також  не можливо не зазначити, той факт, що перш за все негативно  на неповнолітніх впливає відсутність контролю з боку суспільства, а саме те, що  серед  них  спостерігається незайнятість в навчальних закладах,аморальна поведінка,  більшість з них приймають наркотичні та алкогольні напої. Найбільш ефективним методом боротьби зі злочинністю неповнолітніх є запобігання їй, що є пріоритетним завданням правоохоронної та правозахисної систем нашої держави. 
Вагоме  значення для профілактики злочинності серед неповнолітніх має процесуальна діяльність судів, що здійснюють провадження у кримінальних провадженнях.
 
 
 
Здійснюючи правосуддя стосовно неповнолітніх, судді мають неухильно дотримуватись норм міжнародно-правових актів, національного законодавства, зокрема кримінального та кримінального процесуального законодавства з метою забезпечення захисту гарантованих Конституцією України прав і свобод неповнолітнього підсудного.
 
Тим не менш, злочини щодо неповнолітніх не зменшують свою кількість. Про це свідчить той факт,  що  до Київського районного суду м. Одеси за I півріччя 2016 року  надійшло 20 обвинувальних актів щодо злочинів скоєних неповнолітніми, з яких 12 було розглянуто з постановленням обвинувального вироку, 6 кримінальних проваджень знаходяться на стадії судового розгляду. 
 
Проведене узагальнення  показало, що 6 неповнолітніх засуджено за  розбій, вік засуджених від 15-17 років; за крадіжку – засуджено 4 особи,  вік становить 14-16 років,  за злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів – 4 особи та за незаконне заволодіння транспортним засобом – засуджено 8 осіб,  віком від 14до 16 років. 
Переважна більшість засуджених даної категорії  справ – це неповнолітні чоловічої статі   віком від  14 до 18 років.
Однак, серед справ за статтею «крадіжка» та  «злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів»  засудженими є   неповнолітні особи жіночої статі віком від 15 до 18 років.  
 
При вчиненні даних злочинів більше половини засуджених знаходились у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння. 
Необхідно зазначити, що при розгляді кримінальних проваджень до осіб застосовується запобіжний захід у вигляді застави, особистого зобов'язання, домашнього арешту. 
Серед основних видів покарання  переважно до засуджених застосовують штраф  та відбування  покарання з випробуванням.
Слід зазначити, що з 12 кримінальних проваджень, по яким були винесені обвинувальні вироки до апеляційного суду Одеської області було направлено 4 справи за апеляційними скаргами сторін. При перегляді рішень в апеляційній інстанції,  рішення Київського районного суду м.Одеси залишено без змін. 
Так, наприклад, вироком Київського районного суду м. Одеси   від 30.06.2016 року встановлено, що  11.10.2015 року приблизно о 21:00 годині неповнолітній Б.  за участю осіб, матеріали відносно яких виділено в окреме провадження, вступивши із з ними у попередню змову відкрито заволоділи майном належним І. А саме, побачивши, що І., яка мала при собі жіночу сумку, виходила з приміщення аптеки, розташованого по вул. Варненська, 25/2  та направилася в бік вул. 25-ої Чапаївської Дивізії м. Одеси,реалізуючи свій злочинний намір на відкрите заволодіння майном Б. та вказані особи направилися слідом за І. та наздогнали її. Після чого особа, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, захватила жінку ззаду, в результаті, чого жінка впала на землю, відкрито заволоділа її сумкою. При цьому, заздалегідь розподіливши ролі, неповнолітній  Б. разом  із малолітньою особою знаходилися поряд та  спостерігали за тим, щоб їх дії не були помічені.
           Викравши, майно, яке належить І. а саме: планшет «Galaxy Tab 40», вартістю 4 450 грн., чохол до вказаного планшету вартістю 500 грн., мобільний телефон Dooge DG 580 вартістю 3000 грн., зі стартовими пакетами мобільних операторів «Київстар» та «Лайф», які не мають матеріальної цінності, жіночу сумку, яка не має матеріальної цінності, неповнолітній Б. із малолітньою особою та особою, відносно якої виділено окреме провадження зникли з місця скоєного злочину та розпорядилися викраденим майном на власний розсуд, спричинивши І. матеріальні збитки на загальну суму  7 950 грн.
   Своїми діями Б. скоїв злочини передбачений ст.186 ч.2КК України – відкрите викрадення чужого майна (грабіж), вчинене групою осіб.
Суд визнав таку особу винною у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого за ст.186 ч.2 КК України та призначили  йому покарання у вигляді 4(чотирьох) років позбавлення волі. На підставі ст. 104, ст. 75 КК України звільнити Б. від відбування призначеного покарання  та встановити іспитовий строк 1 (один) рік.
Зобов`язати Б. у порядку ст. 76 КК України не виїжджати за межі України без дозволу КВІ, повідомляти КВІ про зміну місця проживання, навчання або роботи. Речові докази - сумку сірого кольору, телефон  марки «Dooge DG 580», вважати повернутими потерпілим за належностю.
Важливим засобом запобігання злочинності серед тих, хто не досяг 18 річного віку, є встановлення і притягнення до кримінальної відповідальності дорослих осіб, які втягнули неповнолітніх у вчинення злочину. Стаття 304 КК України передбачає кримінальну відповідальність за втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність.
 Так, за І півріччя 2016 рік за ч.1 ст.304 КК України втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність, Київським районним судом м. Одеси  засуджено 5 осіб.
       Під час ухвалення вироків щодо неповнолітніх, суд  переважно враховує ступінь тяжкості вчиненого  правопорушення, дослідження даних, які характеризують особу неповнолітнього, характеристики з місця навчання, роботи, а також довідки з кримінальної поліції у справах дітей про те, чи перебувала особа на обліку, коли і за які правопорушення її взяли на облік, чи притягувалася така особа до адміністративної відповідальності чи кримінальної.                                                                 
          
               Голова 
     Київського районного                                                                              С.А. Чванкін
     суду м. Одеси