Головний зміст

vandalСьогодні до Комітету ВРУ надійшов для ознайомленя до проекту закону України “Про внесення змін до статті 194 Кримінального кодексу України (щодо відповідальності за вандалізм)”
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ініціатором законопроекту виступив народний депутат Борислав Береза.
 
 
Законопроект приводить відповідальність за злочинні діяння, пов’язані з знищенням або пошкодженням майна у громадському місці або громадському транспорті у відповідність зі ступенем їх суспільної небезпеки та мірою посягання на суспільну мораль у цій сфері.
 
 
 
На думку автора, громадські місця, єдина транспортна система, об’єкти, розміщені в них (сидіння, поручні, вікна), приватні автомобілі, стіни будинків, паркани систематично зазнають осквернення, пошкодження або знищення. Оскверненню піддаються фасади будинків, у тому числі культових споруд, об'єкти соціально-культурної сфери, меморіальні споруди, стіни будинків, ліфтових шахт, приватних автомобілях, об'єктах, розміщених у громадському транспорті. 
 
 
 
 
Винні особи не несуть достатньої відповідальності за  вищевказані діяння або їх дії кваліфікують за схожими статтями Кримінального кодексу України, тим самим зазнаючи у більшості випадків несправедливої міри та виду покарання. 
 
 
 
 
Пропонується викласти ст.194 КК України в наступній редакції:
Стаття 194. Умисне знищення або пошкодження майна
1. Умисне знищення або пошкодження чужого майна, що заподіяло шкоду у великих розмірах, - 
караються штрафом до трьох тисяч  неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.
2. Те саме діяння, вчинене шляхом підпалу, вибуху чи іншим загальнонебезпеченим способом, або заподіяло майнову шкоду в особливо великих розмірах, або спричинило загибель людей чи інші тяжкі наслідки, - 
караються позбавленням волі на строк від трьох до десяти років.”