Головний зміст

215500fУ ВРУ зареєстровано Проект Закону № 5184 Про дорожній рух та його безпеку.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Обгрунтуванням необхідності прийняття законопроекту є те, що Україна є однією з найбільш небезпечних країн для учасників дорожнього руху. За роки незалежності на її дорогах трапилось понад 1 млн. дорожньо-транспортних пригод, у яких загинуло понад 169 тис. та було травмовано майже 1 млн. 200 тисяч громадян. Кожен третій загиблий – дитина або молода людина віком від 5 до 29 років. Україна втрачає на дорогах свій працездатний потенціал, а щорічні економічні збитки від численних дорожніх аварій становлять, за оцінками Світового Банку, близько 5 млрд. доларів США. Якщо у найближчий час ситуація не зміниться, дорожньо-транспортні пригоди стануть однією з основних причин  смертей населення України поряд із захворюваннями серцево-судинної системи  та СНІДом.
 
 
 
 
 
Закон України "Про дорожній рух та його безпеку" спрямований на вирішення існуючих в Україні проблем дорожнього руху шляхом запровадження комплексних законодавчих змін, які забезпечать вирішення проблем безпеки руху на всіх трьох рівнях та позитивно вплинуть на основні складові дорожнього руху – його учасників, транспортні засоби, дороги.
Законопроект удосконалює систему державного управління у сфері дорожнього руху та його безпеки шляхом введення інституціональних засад, спрямованих на забезпечення взаємодії органів влади, підприємств, установ та організації у створенні безперешкодних, комфортних та безпечних умов для учасників дорожнього руху.
 
 
 
 
Законопроект приводить законодавство у сфері дорожнього руху та його безпеки у відповідність до Конституції України, імплементованих Україною міжнародних норм і правил у цій сфері та взятих на себе зобов'язань; усуває протиріччя існуючого законодавства у сфері дорожнього руху та його безпеки; надає Правилам дорожнього руху статус закону, чітко пояснюючи окремі їх положення.
 
 
 
Законопроект унеможливлює подальше існування багатьох корупційних складових у сфері дорожнього руху та його безпеки: під час здійснення контролю за дорожнім рухом, реєстрації та перереєстрації транспортних засобів, приймання іспитів для отримання права керування транспортними засобами, перевезення вантажів тощо, і передбачає механізми децентралізації у цих питаннях.
 
 
 
 
Законопроект посилює вплив на безпечну поведінку учасників дорожнього руху шляхом удосконалення та автоматизації контролю за дотриманням ними законодавства у сфері дорожнього руху із застосуванням технічних засобів контролю і фіксації правопорушень, в тому числі й тих, що працюють в автоматичному режимі, передбачає можливість застосування сучасних засобів профілактики і попередження правопорушень.
 
 
 
 
Законопроект забезпечує: сучасний рівень допуску водіїв до керування транспортними засобами; підвищені вимоги до підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів, приймання іспитів на отримання права керування; належний медичний контроль за фізичним та психічним станом водіїв транспортних засобів.
Законопроект посилює  безпечність транспортних засобів, що приймають участь у дорожньому русі, шляхом введення постійного і належного контролю за їх технічним станом.
 
 
 
Законопроект посилює безпечність та комфортність автомобільних доріг шляхом посилення контролю за їх станом та впровадження механізмів усунення недоліків, сприяє збільшенню пропускної здатності автомобільних доріг.