Головний зміст

jfjЗа кілька останніх років Міністерству юстиції вдалося побудувати в Україні ефективну систему безоплатної правової допомоги населенню та створити законодавче поле, яке повністю відповідає високим стандартам доступу до правової допомоги, закладеним в Європейській конвенції з прав людини.
 
 
 
 
 
 
 
 
Про це сьогодні в ході конференції, присвяченій презентації Звіту щодо оцінювання системи безоплатної вторинної правової допомоги в Україні у світлі стандартів і передового досвіду Ради Європи, а також рекомендацій з удосконалення системи, повідомив Міністр юстиції Павло Петренко.
 
 
 
 
Він поінформував присутніх, що більше року в Україні діє 100 центрів безоплатної правової допомоги. А з 1 вересня було запущено ще 405 бюро правової допомоги по всій Україні. За його словами, це найбільш розгалужена соціальна система правового захисту українців за всю історію незалежності країни.
 
 
 
Міністр юстиції звернув увагу на те, що кожного року безкоштовного адвоката отримують близько 70 тис. українців, які потрапляють до правоохоронних органів.
 
 
 
«За період діяльності системи понад 1500 вироків судів, в яких інтереси громадян захищали наші адвокати, були виправдувальними. Це долі живих людей, які за інших обставин могли б стати заручниками репресивної правоохоронної машини і потрапити в тюрму, будучи невинуватими», - заявив Павло Петренко.
 
 
 
 
Голова Офісу Ради Європи Мартен Енберг у свою чергу привітав Міністерство юстиції та Координаційний центр з надання правової допомоги з результатами, яких вдалося досягти у напрямку розвитку системи безоплатної правової допомоги.
 
 
 
 
 
За його словами, результати звіту та проведення конференції з обговорення рекомендації щодо подальшого розвитку системи – це сигнал з боку усіх учасників процесу, що вони націлені на подальшу спільну роботу для того, щоб кожен українець мав доступ до безоплатної правової допомоги. 
 
 
 
 
«Рада Європи й надалі надаватиме допомогу в цій сфері. Ми розпочинаємо проведення низки дискусій в регіонах. За результатами цих зустрічей буде вироблено план дій, як реалізувати зазначені рекомендації», - додав Мартен Енберг.