Головний зміст

 

poiuuВерховною Радою України було прийнято Закон України від 22.05.2015р. №484-VІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору», яким передбачається скасування з 01.09.2015 пільг для багатьох органів державної влади.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Зокрема, зазначеним законом було виключено із Закону України «Про судовий збір» пункт 18 частини першої статті 5 щодо звільнення від сплати судового збору Пенсійний фонд України та його органи; органи Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, Фонду соціального страхування України, Фонду соціального захисту інвалідів і його відділення.
Згідно з цими змінами на вище зазначені фонди України та їх органи покладено велике фінансове навантаження по сплаті судового збору при поданні позовних заяв до судових органів про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов’язкові державні страхування різного виду.  
Відповідно до Законів України кошти Фондів формуються переважно за рахунок страхових внесків (частини єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування) та використовуються на:
1) виплату пенсій та страхових платежів, передбачених Законами;
2) надання соціальних послуг, передбачених Законами;
3) фінансування адміністративних витрат, пов'язаних з виконанням функцій, покладених на органи Фондів;
4) оплату послуг з виплати та доставки пенсій та інших страхових платежів; 
5) формування резерву коштів Фондів. 
На сьогодні склалася ситуація, коли в Фондах та їх органах відсутні кошторисні призначення на судовий збір, при чому бувають випадки в яких розмір судового збору набагато перевищує розмір позовних вимог. Тому  ці органи відтепер не мають можливості звертатися до судів для відшкодування сум боргу. 
Сьогодні в Комітет ВРУ наданий для ознайомлення Проект Закону про внесення зміни до Закону України "Про судовий збір" №5179 щодо звільнення від сплати судового збору.

Проектом Закону пропонується внести зміни до статті 5 Закону України «Про судовий збір», доповнивши частину першу статті 5 цього Закону новим пунктом 17, яким передбачається звільнити від сплати судового збору Пенсійний фонд України та його органи; органи Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, Фонду соціального страхування України, Фонду соціального захисту інвалідів і його відділення.