Головний зміст

29030Прем'єр-міністр Володимир Гройсман повідомив, що Кабмін готує проект Державного бюджету на 2017 рік і планує негайно внести його на розгляд Верховної Ради.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Серед пріоритетних напрямків, які закладаються в структуру бюджету, - сфери національної безпеки та оборони, відновлення мережі українських доріг, реформа з децентралізації, енергоефективність, аграрна сфера, просування інтересів України на міжнародному рівні, соціальна сфера і освіту.
 
 
 
Так, питання №1 в проекті Держбюджету-2017 - фінансування сфери нацбезпеки і оборони в межах 5% ВВП.
 
Одним із пріоритетів у проекті є напрямок відновлення мережі українських доріг та інфраструктури, що також стимулює створення робочих місць, надходження податків. Зокрема, 14 млрд грн закладуть в Дорожній фонд, який буде інструментом будівництва доріг. Також планується акумулювати в ньому під проекти додаткові кошти від міжнародних організацій, що дозволить збільшити в рази фінансування українських доріг.
Планується продовжувати реформу з децентралізації влади - зміцнювати можливості місцевих бюджетів. При цьому, за словами Прем'єра, важливо підвищувати відповідальність органів місцевого самоврядування за послуги, які вони повинні надавати людям, зокрема, в сферах освіти, охорони здоров'я.
 
 
Серед пріоритетів бюджету - напрямок енергоефективності. У 2017 році буде створено Фонд енергоефективності, концепція якого була недавно затверджена урядом. Мета - вийти на лідируючі позиції по споживанню енергоресурсів.
 
Уряд планує в держбюджеті передбачити близько 1% від виробленої продукції аграрного сектора на підтримку невеликих фермерських господарств, зараз йде робота над удосконаленням механизма.
 
Кабмін пропонуватиме парламенту збільшити фінансування українських дипломатичних представництв за кордоном. Крім того, в цьому році також повинні бути створенні повноцінні торговельні представництва України.
 
Серед пріоритетів і сфера освіти. Уряд буде закладати в бюджеті підвищення заробітних плат вчителів.
Опрацьовується питання зарплат і пенсійного забезпечення, уряд пропонуватиме підходи щодо зміни системи оплати праці в Україні та пенсійного забезпечення.