Головний зміст

71137812 вересня Президент України Петро Порошенко підписав закон про вилучення російських теле- та радіопередач з квоти європейських.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
На офіційному сайті Верховної Ради в картці законопроекту № 2766 «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо визначення передач європейського виробництва)» зазначено, що 12 вересня закон повернуто з підписом Президента.
 
 
 
Закон передбачає вилучити російський аудіовізуальний продукт з квоти європейського продукту на телебаченні та радіо (крім супутникового мовлення).
 
 
Верховна Рада ухвалила цей закон 17 травня. 20 травня закон було підписано головою Верховної Ради України та направлено на підпис Президенту. Глава держави майже чотири місяці не підписував закон, хоча мав це зробити протягом 15 днів.
Згідно з новим законом, частина 4 статті 28 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» буде викладена в новій редакції:
 
 
«Ліцензіати (крім супутникового мовлення) у проміжках часу між 07.00 та 23.00 повинні дотримуватися таких пропорцій між українськими та іноземними передачами:
 
 
передачі європейського виробництва, а також США та Канади повинні становити не менше 70 відсотків загального тижневого обсягу мовлення, у тому числі не менше 50 відсотків загального тижневого обсягу мовлення – передачі українського виробництва;
 
 
у радіопрограмах музичні твори українських авторів і виконавців повинні становити не менше 50 відсотків загального щотижневого обсягу мовлення.
 
 
Для цілей цієї частини передачею європейського виробництва вважається передача, створена однією або декількома юридичними особами – резидентами держав, що ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне телебачення.
 
 
До передач європейського виробництва, крім випадків, визначених цією частиною, також належать передачі, виготовлені на замовлення юридичних осіб-резидентів держав, що ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне телебачення, за умови що безпосереднім виробником таких передач також є особи-резиденти таких держав.
 
Закон набуде чинності з дня, наступного за днем опублікування.
 
Доки цей закон лежав на підписі в Президента, 16 червня Верховна Рада ухвалила закон про квоти на радіо (законопроект №3822-д «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)»), і 7 липня його підписав Президент.
Цей закон передбачає, з-поміж іншого, теж зміни до частини 4 статті 28 закону «Про телебачення і радіомовлення», а саме – вилучення із закону абзацу третього: «у радіопрограмах музичні твори українських авторів і виконавців повинні становити не менше 50 відсотків загального щотижневого обсягу мовлення». Натомість запроваджуються квоти пісень українською мовою, які регламентуються іншими статтями закону «Про телебачення і радіомовлення».