Головний зміст

125725На позачергове засідання парламенту 29 вересня прийде небагато суддів, щодо яких повинні бути винесені рішення про звільнення з посади за порушення присяги. І це є порушенням їх права на захист.
 
 
 
 
 
 
 
Про це в ексклюзивному коментарі виданню «Закон і Бізнес» розповів народний депутат, член Комітету ВР з питань правової політики і правосуддя Василь Німченко (в минулому - суддя Верховного і Конституційного судів України).
 
 
 «Відповідно до закону про регламент Верховної Ради, суддів повинні повідомити про засідання за 3 дні. Це процедурна норма. Неприпустимо закривати на неї очі, пояснюючи це доцільністю. Закон один для всіх. Ми це вже проходили: ви пам'ятаєте, чим закінчилося порушення процедури під час розгляду питання, щодо Мосійчука?», - нагадав нардеп.
На думку В.Німченка, суддів потрібно захищати. «Вважаю, що це черговий виток шельмування суддівського корпусу, щоб придушити і узурпувати судову гілку влади», - так оцінив він ініціативу скликання позачергового засідання.
«Думаю, завтра мало хто з суддів прийде, адже їм не повідомили за 3 дні.
 
Судді не готувалися до свого захисту. Тим більше, Конвенція про захист прав людини і основних свобод, як і Декларація прав людини, поширюється на всіх: кожна людина має право на захист, - пояснив депутат. - Я більше, ніж упевнений, що судді, щодо яких є рішення Вищої ради юстиції про внесення подання про звільнення, оскаржили таке рішення. Все знаходиться на стадії судового розгляду.
 
 
Як тоді Верховна Рада може визначати, винен чи не винен той чи інший суддя? При звільненні за порушення присяги повинен дотримуватися принцип презумпції невинуватості».
 
 
 
«Думаю, якщо буде дотримано закон, то завтра цих суддів ніхто не звільнить за порушення присяги. Тому що їх звільнення буде неконституційним і незаконним», - резюмував В.Німченко.
 
 
Джерело:http://zib.com.ua/