Головний зміст

IMG 9547 1Про це під час своєї доповіді в рамках круглого столу "Міжнародно-правові і національні механізми захисту прав людини" заявив Віктор Городовенко, голова Апеляційного суду Запорізької області, представник України в Консультативну раду європейських суддів.
 
 
 
 
 
 
 
Суддя виступив з темою з «Принципи територіальності і спеціалізації в побудові судової системи в аспекті конституційних змін».
«Територіальність і спеціалізація - принципи побудови судоустрою», - зазначив Віктор Городовенко.
За його словами, засади організації судової системи будуються на наступних принципах:
⁃ принцип територіальності;
- принцип спеціалізації;
⁃ принцип інстанційності.
 «Територіальність в побудові судової системи - це відповідність судів загальної юрисдикції адміністративно-територіального устрою, закріпленого в ст. 133 КУ », - зазначив Віктор Городовенко.
 «У більшості областей  в районних судах залишилося  по 1-2 судді. Виникне питання укрупнення судів, але як це ми будемо робити, покаже час.
Також Віктор Городовенко звернув увагу на створення Вищого антикорупційного суду. По ньому виникає багато питань. Невже цей суд буде розглядати тільки справи від НАБУ? Який він статус матиме? І чому ні змінах до Коституції, ні в новому законі "Про судоустрій і статус суддів" не прописаний механізм його створення та функціонування? 
На ці питання закон відповідає опосередковано », - заявив Віктор Городовенко.