Головний зміст

khfvdУ Вищій раді юстиції відбулася зустріч представників секретаріату Ради із Консуело Наварро, експертом з оцінки діяльності проектів, що фінансуються Європейським Союзом, зокрема спільного Проекту Європейського Союзу та Ради Європи «Консолідація розробки реформ у сфері юстиції в Україні».
 
 
 
 
 
 
 
 
Участь у зустрічі від ВРЮ взяли керівник секретаріату Сергій Пушкар, начальник відділу правового співробітництва Владислав Гуртенко та начальник відділу взаємодії зі ЗМІ Оксана Лисенко.
 
 
«За два тижні в Україні розпочнеться реальна конституційна реформа, за результатами якої Вища рада юстиції буде перетворена у Вищу раду правосуддя, яка, отримавши ширші, ніж зараз, повноваження, зокрема і щодо забезпечення незалежності судової гілки влади в Україні, покликана  стати формальним лідером судової влади», – сказав керівник секретаріату ВРЮ Сергій Пушкар, зазначивши, що у секретаріаті наразі тривають значні підготовчі процеси до імплементації цих конституційних змін.
 
 
Учасники зустрічі наголосили на впливовій та важливій ролі спільного Проекту Європейського Союзу та Ради Європи «Консолідація розробки реформ у сфері юстиції в Україні» у підготовці цих змін. Зокрема, за словами начальника відділу міжнародного співробітництва Владислава Гуртенка, проведений за підтримки цього та інших проектів міжнародної допомоги на початку діяльності нового складу ВРЮ, 8−9 жовтня 2015 року, семінар для членів Ради, присвячений ознайомленню із досвідом діяльності подібних органів у інших європейських країнах, продемонстрував значні законодавчі прогалини у врегулюванні діяльності Вищої ради юстиції. Українське законодавство не наділяє ні Вищу раду юстиції, ні інші органи у сфері правосуддя повноваженнями, достатніми для захисту незалежності судової влади. «Саме під час семінару постало питання пошуку дієвих механізмів забезпечення незалежного статусу судової влади», – сказав В.Гуртенко, нагадавши, що експертна допомога Проекту, зокрема у наданні  порівняльного аналізу щодо ролі судових рад у законотворчому, бюджетному процесах, слугувала вагомим аргументом у правовій дискусії стосовно необхідності наділення судової влади такими повноваженнями.
 
 
 
 
«Результатом тривалих дискусій стало впровадження в законопроект  «Про Вищу раду правосуддя», підготовлений Радою з питань судової реформи, положення, яке передбачає обов’язковість розгляду консультативних висновків Вищої ради правосуддя щодо законопроектів, які стосуються утворення, реорганізації чи ліквідації судів, судоустрою України і статусу суддів», – підсумував  В.Гуртенко. Учасники зустрічі також окреслили роль Проекту у наданні експертної допомоги за іншими напрямами, налагодженні діалогу органів судової влади із громадськими організаціями, проведенні важливої роботи, у тому числі за участю представників ВРЮ, з розробки методології незалежної оцінки поступу реформ у сфері юстиції в Україні.
 
 
 
За словами К.Наварро, аудит Європейського Союзу має на меті оцінити діяльність проектів, що фінансуються ЄС в Україні, їхню актуальність, ефективність та життєздатність, а також визначити напрями для майбутньої співпраці. Підсумовуючи результати зустрічі та окреслюючи напрями для співробітництва, керівник Секретаріату ВРЮ наголосив на важливості посилення комунікаційної спроможності судової влади як суттєвого  елементу відновлення довіри до судочинства в Україні.