Головний зміст

7280626 вересня 2016 року відбувся круглий стіл на тему: «Відображення практики Європейського суду з прав людини у завданнях для кваліфікаційного оцінювання суддів в Україні», організований Проектом Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні».
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Упродовж двох сесій представники Верховного Суду України, Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ, Вищого адміністративного суду України, Вищого господарського суду України, Ради суддів України, Національної школи суддів України, Державної судової адміністрації України, громадських організацій, а також експерти Ради Європи обговорювали завдання для кваліфікаційного оцінювання суддів різних інстанцій в Україні та включення до завдань практики Європейського суду з прав людини.
 
 
 
Захід організовано з метою обговорення процесу підготовки завдань для кваліфікаційного оцінювання суддів в Україні, методології розробки відповідних завдань, обсяг та спосіб включення практики Європейського суду з прав людини до завдань для кваліфікаційного оцінювання суддів, а також інформування державних органів влади щодо стандартів Ради Європи та європейської практики стосовно кваліфікаційного оцінювання суддів.
 
 
 
З вітальним словом на заході виступили: Голова Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ Борис Гулько, Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков, суддя Верховного Суду України Галина Канигіна, проректор Національної школи суддів України Володимир Мазурок, керівник Проекту Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні» Андрій Кавакін.
 
 
Сергій Козьяков наголосив на важливості процедури кваліфікаційного оцінювання суддів для судової системи України.
Він закцентував увагу учасників, що основним завданням, яке на сьогодні стоїть перед Вищою кваліфікаційною комісією суддів України, є проведення конкурсу до нового Верховного Суду. Наразі триває активна підготовка з розробки тестових та практичних завдань для конкурсу до Верховного Суду.
 
 
У першій частині обговорення директор департаменту з питань професійної кваліфікації суддів та кандидатів на посаду судді секретаріату Комісії Тарас Нешик розповів про завдання Комісії щодо підготовки завдань для кваліфікаційного оцінювання суддів.
 
 
Він зазначив, що Комісія готується до проведення конкурсу до Верховного Суду відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» з урахуванням міжнародного досвіду, відповідних стандартів, незалежності та підзвітності судової влади.
 
 
Розповідаючи про завдання для кваліфікаційного оцінювання суддів, Тарас Нешик звернув увагу учасників на розроблений проект Програми іспиту до Верховного Суду, зазначивши, що це потенційна тематика тестових запитань, які в майбутньому будуть надані для розв’язання кандидату на посаду судді відповідного суду.
Також учасники заходу мали змогу ознайомитися з досвідом Хорватії щодо кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посаду судді та стандартами Ради Європи щодо оцінювання суддів.
 
 
 
Крім того, під час заходу учасники обговорили завдання Національної школи суддів України стосовно забезпечення проведення кваліфікаційного оцінювання суддів, методологічні підходи до формування завдань для анонімного тестування та розробки практичного завдання в контексті практики Європейського суду з прав людини, а також завдання для кваліфікаційного оцінювання суддів в частині положень Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.
 
 
 
Довідково:
 
Проект «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні» імплементується завдяки фінансовому внеску Уряду Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії і є продовженням роботи, розпочатої Радою Європи стосовно питань реформування судової системи України. Його метою є подальше наближення української системи правосуддя до стандартів та рекомендацій Ради Європи.