Головний зміст

dsdПроект Закону від 24.12.2015 № 3719 «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо окремих питань слідчих дій з метою забезпечення додаткових гарантій законності при їх проведенні» прийнято за основу із скороченим строком підготовки пропозицій щодо доопрацювання.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Нагадаємо, законопроект №3719 передбачає наступне.
 
 
 
Забороняється тимчасове вилучення електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв’язку. У разі необхідності слідчий чи прокурор зобов’язаний здійснити копіювання інформації, що міститься в таких системах чи терміналах.
 
 
 
Визначено особливості залучення спецпідрозділів правоохоронних органів до проведення слідчих дій. Зокрема, при проведенні обшуку на підприємстві, в установі, організації, ФОПа, у приміщеннях, що використовуються у господарській діяльності, спецпідрозділам забороняється використовувати маски для обличчя, балаклави, а також демонструвати зброю чи спецзасоби, крім виняткових випадків під час проведення обшуку у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину. Такі дії можуть здійснюватись виключно за безпосереднім дозволом
слідчого судді, наданим в ухвалі. В разі необхідності, дозволу від слідчого судді може і не бути.
 
 
 
Слідчий суддя згідно з проектом відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що обшук є єдиним способом отримати відомості, які можуть міститися у відшукуваних речах і документах.
 
 
 
Слідчий або прокурор не має права заборонити учасникам обшуку користуватись правовою допомогою адвоката. Слідчий чи прокурор зобов’язаний допустити такого адвоката до обшуку на будь-якій стадії його проведення.
 
 
 
 
Джерело:http://zib.com.ua/