Головний зміст

qwertyuКомітет ВР з питань охорони здоров'я провів засідання круглого столу на тему, чи бути в Україні незалежної судово-медичної експертизи.
 
 
 
 
 
 
 
 
Учасники заходу прийняли до уваги, що досвід інших країн свідчить про виведення судово-медичної експертизи з системи охорони здоров'я, в тому числі в країнах пострадянського простору, що забезпечило незалежність судмедекспертизи і поліпшило матеріально-технічне забезпечення служби.
 
 
 
Однак в Україні, відмовившись від «радянської» моделі судово-медичної служби, не створили нову, що призвело до руйнування судово-медичної служби як цілісної системи, негативно позначилося на розвитку матеріально-технічної бази більшості бюро і якості проведення досліджень.
 
 
Так, протягом 2015 року ДУ «Головне бюро судово-медичної експертизи Міністерства охорони здоров'я України» було виконано 663 повторних комісійних експертизи, в 24,6% випадків спостерігалася розбіжність з висновками попередніх експертиз, проведених в інших експертних установах. При цьому аналіз результатів експертиз у справах по звинуваченню медпрацівників в професійних правопорушення показав, що частка розбіжностей між висновками експертної установи і обласних бюро склала 76%.
 
 
Учасники засідання прийшли до висновку про необхідність невідкладного створення Національного бюро судово-медичної експертизи з метою забезпечення незалежності судово-медичної діяльності в Україні. Також необхідно змінити управління службою судмедекспертизи, забезпечити її вертикальне підпорядкування.