Головний зміст

benedisykОбговоренню проблеми відсутності належної охорони в українських судах було присвячено зустріч Голови Вищої ради юстиції  Ігоря Бенедисюка із стратегічним радником з питань судової реформи Консультативної місії Європейського Союзу (КМЄС) Джоном Каббоном.
 
 
 
 
 
 
 
 
Крім того, це питання стало предметом обговорення на терміновій нараді за участю голів апеляційних судів, що відбулася сьогодні із залученням представників органів у сфері судової влади у Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ. Про це Голова ВРЮ І.Бенедисюк повідомив представника КМЄС під час зустрічі у Вищій раді юстиції.
 
 
Стратегічний радник КМЄС означив ситуацію як таку, що загрожує якості правосуддя, наголосивши, що Європейський Союз слідкує за ситуацією з безпекою в українських судах і готовий максимально активно сприяти вирішенню цієї проблеми.
 
 
«Сьогоднішня зустріч із головами апеляційних судів підтвердила: ситуація із безпекою у судах настільки складна, що це може свідчити про вплив на незалежність судової системи», – зазначив І.Бенедисюк, нагадавши, що коштів, передбачених у Державному бюджеті України на 2017 рік, не достатньо на оплату служби охорони судів, яка наразі частково здійснюється підрозділами Національної поліції України.
 
 
Голова ВРЮ нагадав, що проект Закону України «Про Вищу раду правосуддя» покладає саме на цей орган відповідальність за нормативне регулювання створення Служби судової охорони. Водночас І.Бенедисюк запевнив представника КМЄС, що Державна судова адміністрація України та Вища рада юстиції вживають усіх необхідних заходів для вирішення цієї проблеми. «З набуттям повноважень Вищою радою правосуддя, забезпечення незалежності суддів стане одним із головних завдань Ради, тому ми зобов’язані приділяти велику увагу цьому питанню», – підсумував Голова ВРЮ.
 
 
 
На початку жовтня КМЄС ініціює у Києві форум, присвячений обговоренню шляхів вирішення проблеми, що склалася. Джон Каббон також повідомив про готовність Європейського Союзу надати Україні необхідну технічну, експертну та фінансову допомогу для якісної зміни ситуації із безпекою в українських судах.