Головний зміст

119072З 5 січня 2017 року введені в дію положення законів  «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів» та «Про виконавче провадження», що стосуються діяльності приватних виконавців. Таким чином, в Україні почала діяти змішана система виконавчого провадження

 

 

 

 

 

Наразі проходить прийом заявок на навчання від охочих стати приватними виконавцями, а незабаром на сайті Мін’юста буде оголошено офіційну дату початку першого заняття та список осіб, які включені для проходження першого навчального курсу.

 

Таким чином, навчання триватиме 23 дні. Після цього, впродовж місяця потрібно пройти стажування, якщо людина не входить до категорій осіб, звільнених від нього та скласти кваліфікаційний іспит. Останній пройде у вигляді автоматизованого анонімного тестування, складатиметься з 3 блоків питань і триватиме 4,5 години. Після успішного складання іспиту особа отримує посвідчення приватного виконавця.

 

Наявність посвідчення, страховки та відповідно обладнаного офісу дають підставу для внесення особи до Єдиного реєстру приватних виконавців, після чого вона може розпочинати свою діяльність.

 

«Діяльність приватних виконавців - це не ноу-хау України, а система, яка успішно працює у багатьох країнах світу. З самого початку реалізації реформи Міністерство юстиції тісно співпрацювало з іноземними колегами та експертами. Це дасть змогу новій системі відповідати стандартам кращих європейських та світових практик», - наголосив заступник Міністра юстиції Сергій Шкляр.