Головний зміст

images 18Останнім часом почастішали випадки направлення споживачам житлово-комунальних послуг платіжок із необґрунтовано завищеними цінами.

 

 

 

 

 

 

 

 


     Відповідно до Закону України «Про судовий збір» сума судового збору за подання позову майнового характеру для фізичної особи має становити 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму на одну працездатну особу.


    Згідно абзацу 4 статті 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» з 1 січня 2017 року встановлено прожитковий мінімум на одну працездатну особу в розрахунку на місяць у розмірі 1600 грн.


    Тобто, судовий збір для позивача житлово-комунальних послуг становить не менше 640 грн.


    Враховуючи, що розмір мінімальної пенсії в Україні з 1 січня 2017 року становить близько 1200 грн., то питання можливості судового захисту порушених прав для найбільш вразливої категорії населення – пенсіонерів є нереальним.


    Зважаючи на це, у Верховній Раді України 21 січня зареєстрували проект закону «Про внесення зміни до статті 5 Закону України «Про судовий збір» (щодо пільг при сплаті судового збору)»5706. Ним пропонується звільнити від сплати судового збору споживачів житлово-комунальних послуг.

    Відтак, у разі прийняття законопроекту споживачі житлово-комунальних послуг зможуть захистити порушене право в суді.