Головний зміст

hsfhshsНаціональна асоціація адвокатів України вважає, що законопроект №4255 може негативно вплинути на захист прав незалежної діяльності адвокатів, у тому числі на захист їх здоров‘я та життя від злочинних посягань, пов‘язаних із професійною діяльністю.

 

 

 

 

 

 

Закон «Про амністію у 2016 році» був повторно прийнятий з пропозиціями Президента 22.12.2016 р., проте, відповідно до даних сайту Верховної Ради, ще не підписаний ані Головою Верховною Ради, ані Президентом, та не був опублікований, тобто – не набрав чинності.

Як вважають у Асоціації, деякі положення цього Закону містять дискримінаційні норми за ознаками професії та порушують права адвокатів на захист свого життя та здоров‘я.

Так, з тексту законопроекту вбачається, що відповідно до пункту е) ст. 9 Закону України «Про амністію у 2016 році» амністія не застосовуються до осіб, яких засуджено за погрози або насильство щодо судді, народного засідателя чи присяжного (стаття 377 КК України 2001 р.; стаття 1894 КК України 1960 р.).

Разом з тим, серед переліку злочинів, на які не розповсюджується амністія, не зазначено ст. 398 КК України, яка визначає, що потерпілими від злочину є захисник, представник особи, а також їх близькі родичі.

В зв’зку з цим, НААУ готує звернення до Голови Верховної Ради та лідерів фракцій парламенту, до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, а також до Президента України з проханням застосувати право вето до цього закону.