Головний зміст

images 18В Україні досить гостро стоїть проблема невиконання судових рішень. Це підтверджується рішеннями Європейського суду з прав людини. Таким чином, у рішенні справи "Юрій Миколайович Іванов проти України" ЄСПЛ зазначає, що у нас в країні відсутні ефективні національні засоби виконання судових рішень і закликає Уряд здійснити необхідні заходи для вирішення цих питань.

 

 

 

У зв'язку з тим, що виконання судового рішення є кінцевою стадією судового захисту, невиправдана затримка видачі виконавчих документів для виконання - негативно впливає на авторитет судової влади.

Рішення суду може бути виконано в добровільному або примусовому порядку. Для примусового виконання видається виконавчий документ. Але, на жаль, українське законодавство не містить вказівки на строки, які після подачі заяви про видачу виконавчого документа суд повинен його видати.

Саме тому, народні депутати зареєстрували у ВРУ проект Закону №5717 від 26.01.2017 «Про внесення змін у деякі законодавчі акти щодо строків видачі виконавчого документа».

Таким чином, законопроектом пропонується доповнити Цивільний процесуальний кодекс, Кримінальний процесуальний кодекс, Кодекс адміністративного судочинства та Господарський процесуальний кодекс України таким положенням:

«Виконавчий лист виписується не пізніше наступного дня після набрання рішенням суду законної сили або після повернення справи з апеляційної чи касаційної інстанції або Верховного Суду України, а в справах, у яких рішення підлягає негайному виконанню, - у день постановлення рішення.

Виконавчий лист передається судом на руки стягувачу за його заявою в день звернення або на вимогу стягувача надсилається за місцем його проживання (для юридичних осіб - за місцем їх знаходження) рекомендованим листом з розпискою про отримання».

Даний законопроект дозволить усунути правову прогалину щодо строків видачі виконавчих документів та надасть можливість громадянам своєчасно пред'являти їх до виконання.