Головний зміст

72083Генеральний  прокурор Ю. Луценко направив офіційний лист на адресу Вищої ради правосуддя  30 січня 2017 року, в  якому звернув увагу членів Вищої ради правосуддя на існування проблемних питань застосування приписів Закону України «Про Вищу раду правосуддя» в частині строків надання згоди на утримання під вартою чи арешт судді.

 

 

 

 

 

В офіційному листі зокрема зазначено: «позиція щодо неможливості застосування до судді запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою чи домашнього арешту, зокрема і в тих випадках, коли суддю затримано під час або відразу ж після вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, до винесення обвинувального вироку судом без згоди Вищої ради правосуддя є безумовною та цілком підтримується».

Нагадаємо, що за встановленим Конституцією України (стаття 29) та Кримінальним процесуальним кодексом України (статті 12, 211) правилом особа може бути затримана на строк не більше 72 годин.

Однак, відповідно до частини першої статті 59 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» подання про надання згоди на затримання судді, утримання його під вартою чи арешт розглядається не пізніше п’яти днів з дня його отримання. На думку Генерального прокурора, яка висловлена в офіційному листі, розгляд Вищою радою правосуддя у встановлений п’ятиденний строк відповідає вимогам зазначеного Закону, проте може призвести до ситуації, коли затриманого необхідно буде звільнити через 72 години після затримання не через об’єктивні умови, а через відсутність відповідного рішення Вищої ради правосуддя.

Сторони домовилися про вирішення цієї правової колізії шляхом проведення відповідних консультацій, зокрема і з метою оперативного розгляду вказаних матеріалів.

 

Джерело: ВРЮ