Головний зміст

87796Як відомо, 5 січня 2017 року набув чинності Закон України №1798-VIII «Про Вищу раду юстиції». Нововведенням цього закону є глава 4 – дисциплінарне провадження щодо суддів, адже у попередній редакції дані положення були відсутні.

 

 

 

 

 

 

 

Таким чином, виробництво починається з дисциплінарної скарги і здійснюється Дисциплінарною палатою Вищої ради правосуддя.

Дисциплінарне провадження включає:

попереднє вивчення й перевірку дисциплінарної скарги;

відкриття справи;

розгляд скарги і прийняття рішення про притягнення або відмову у притягнення судді до дисциплінарної відповідальності.

Згідно першої стадії (попередня перевірка дисциплінарної скарги) член Дисциплінарної палати, доповідач, проводить перевірку скарг:

вивчає та перевіряє її відповідність вимогам закону, наявність підстав для залишення без розгляду чи відмови у відкритті дисциплінарної справи;

повертає дисциплінарну скарги скаржнику;

передає на розгляд Дисциплінарної палати;

за відсутності підстав для залишення без розгляду та повернення - збирає, у разі потреби, інформацію, документи, інші матеріали для перевірки викладених у скарзі обставин і складає мотивований висновок з пропозицією про відкриття чи відмову у відкритті дисциплінарної справи.

Дисциплінарна скарга залишається без розгляду і повертається скаржникові, якщо:

подана з порушенням порядку або не підписана, не містить прізвища, імені, по батькові заявника або судді, місця проживання (місця перебування, місцезнаходження) заявника;

не містить відомостей про ознаки дисциплінарного проступку судді;

не містить посилання на фактичні дані (свідчення, докази) щодо дисциплінарного проступку;

містить виражені в непристойній формі висловлювання, що принижують честь і гідність будь-якої особи;

стосовно притягнення до відповідальності судді, звільненого з посади або повноваження якого припинено;

ґрунтується лише на доказах, які можуть бути перевірені виключно судом вищої інстанції в порядку, передбаченому процесуальним законом.

У відкритті дисциплінарної справи відмовляють, якщо факти неналежної поведінки судді вже були предметом перевірки, прийнято відповідне рішення по дисциплінарній справі, закінчився встановлений законом термін для притягнення судді до дисциплінарної відповідальності, суть скарги зводяться до незгоди з судовим рішенням.

Варто зазначити, що рішення про відмову у відкритті дисциплінарної справи оскарженню не підлягає.

Друга стадія дисциплінарного провадження - відкриття справи, яке включає розгляд укладення доповідача та додані до неї матеріали без виклику судді і особи, яка подала скаргу. За результатами розгляду приймається рішення про відкриття чи відмову у відкритті дисциплінарної справи. Дане рішення оскарженню не підлягає.

Після відкриття справи, доповідач здійснює підготовку до розгляду, після чого повідомляє інших членів Дисциплінарної палати про можливість призначення засідання для розгляду скарги.

Суддя і скаржник повинні бути повідомлені про засідання не пізніше семи днів до дня його проведення.

Третя стадія, розгляд дисциплінарної справи відбувається у відкритому засіданні Дисциплінарної палати, в якому приймають участь всі сторони.

Розгляд справи в закритому засіданні відбувається у виняткових випадках:

За вмотивованим клопотанням судді, якщо це є необхідним для забезпечення його незалежності. При цьому, рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосували всі члени Дисциплінарної палати.

У разі неможливості з поважних причин взяти участь у засіданні, заявляючи клопотання про відкладення розгляду дисциплінарної справи. Повторна неявка судді, незалежно від причин не перешкоджає розглядові справи у його відсутність.

Варто відзначити, що Дисциплінарна палата може своєю ухвалою об'єднати кілька дисциплінарних справ в одне.