Головний зміст

femida detyamВідповідно до частини 2 статті 31 ЗУ «Про судоустрій і статус суддів» в судовій системі України діє Вищий антикорупційний суд як спеціалізований суд для розгляду окремих категорій справ. Деталізована інформація про систему та особливості організації антикорупційних судів передбачена в Проекті Закону № 6011 «Про антикорупційні суди».

 

 

 

 

Зокрема, за законопроектом систему антикорупційних судів складають:

1) Вищий антикорупційний суд;

2) Антикорупційна палата Касаційного кримінального суду Верховного Суду України (далі – Антикорупційна палата).

 

Вищий антикорупційний суд, у складі не більше 70 суддів, має наступні повноваження:

1) здійснює правосуддя як суд першої інстанції у справах, підслідних Національному антикорупційному бюро України, в порядку, встановленому процесуальним законом;

2) аналізує судову статистику, вивчає та узагальнює судову практику, інформує про результати узагальнення судової практики Антикорупційну палату, Національне антикорупційне бюро України і Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру.

 

Також законопроектом передбачено створення у Вищому антикорупційному суді палати слідчих суддів, апеляційної палати та інших судових палат. При цьому кількісний та персональний склад судових палат визначають збори суддів Вищого антикорупційного суду.

Судді палати слідчих суддів здійснюють повноваження з судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні в порядку, визначеному процесуальним законом. При цьому судді палати слідчих суддів не можуть брати участі у розгляді цієї ж справи по суті та не можуть переглядати свої ухвали в апеляційному порядку.

Судді апеляційної палати переглядають в апеляційному порядку ухвали цього суду, які можуть бути оскаржені відповідно до процесуального закону, за винятком тих, якими було закінчено розгляд справи по суті. Вказані судді також не беруть участі у кримінальному провадженні як суд першої інстанції.

 

Для перегляду вироків та ухвал Вищого антикорупційного суду, якими було закінчено розгляд справи по суті, у Касаційному кримінальну суді Верховного Суду діє Антикорупційна палата. До складу Антикорупційної палати входять не менше 30 суддів.

      Антикорупційна палата:

1) здійснює правосуддя в порядку, встановленому процесуальним законом;

2) аналізує судову статистику, вивчає та узагальнює судову практику.

 

Велика палата Верховного Суду у визначених процесуальним законом випадках переглядає у касаційному порядку судові рішення Антикорупційної палати Касаційного кримінального суду Верховного Суду, що набрали законної сили.

 

Проте Антикорупційна палата має адміністративну автономію в межах Верховного Cуду  та Касаційного кримінального суду Верховного Суду. Так, на суддів Антикорупційної палати та працівників апарату Антикорупційної палати не поширюється дія наказів і розпоряджень Голови Верховного Суду та Голови Касаційного кримінального суду Верховного Суду.

Також, суддя Антикорупційної палати не може бути обраний до Великої Палати Верховного Суду, не може бути обраний Головою Верховного Суду та його заступником, Головою Касаційного кримінального суду Верховного Суду та його заступником чи на займати інші адміністративні посади, крім посади Секретаря Антикорупційної палати або його заступника.