Головний зміст

maxresdefault 1Сьогодні, 9 лютого, Верховна Рада України в першому читанні прийняла законопроект «Про Конституційний Суд України» № 5336-1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Документом, прийнятим за основу, пропонується врегулювати порядок організації та діяльності Конституційного Суду України, статус суддів Конституційного Суду України, підстави і порядок звернення до Суду, процедури розгляду ним справ і виконання рішень Суду, а також функціонування інституту конституційної скарги.

Так, законопроект передбачає зміну структури, повноважень та процедури добору суддів Конституційного Суду. Ним впроваджується реалізація додаткового механізму захисту прав і свобод громадян – інституту конституційної скарги. Суть цього механізму полягає в тому, що особа може звернутися до КСУ з конституційною скаргою у тому випадку, якщо визнає, що застосований в остаточному судовому рішенні в його справі закон не відповідає Конституції України.

При розгляді конституційної скарги Конституційний Суд України може видати забезпечувальний наказ, який є новим інститутом вжиття заходів захисту прав людини у виняткових випадках. Підставою для забезпечення конституційної скарги є необхідність запобігти незворотнім наслідкам, що можуть настати у зв’язку з виконанням остаточного судового рішення.

За текстом проекту Закону, Конституційний Суд буде діяти в складі колегій, сенатів і Великої палати. В рамках колегій будуть вирішуватися питання про відкриття конституційного провадження за конституційним поданням/звернення/скаргою. Сенати будуть розглядати питання про конституційність законів України або їх окремих положень за індивідуальною конституційною скаргою.

Також передбачена можливість відтермінування втрати чинності актом чи його окремим положенням, який визнано неконституційним.

Законопроектом передбачено конкурсний порядок відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду. Кожний з трьох суб'єктів призначення – Президент, Верховна Рада, з'їзд суддів буде формувати конкурсні комісії, члени яких повинні бути юристами з визнаним рівнем компетенції. Кожна Конкурсна комісія за результатами аналізу кандидатів і проведення співбесід надавати рекомендації, на підставі яких відповідні суб'єкти будуть приймати рішення про призначення.

  Документ доопрацьовується та готується до другого читання і прийняття в цілому.