Головний зміст

detail 41d8ffa813e4db69652d8ec77a9f54ae14 лютого 2017 року Вища рада правосуддя розглянула питання про звільнення з посад суддів на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України відповідно до рішень Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

 

 

 

 

 

 

Згідно з пунктом 3 частини шостої статті 126 Конституції України підставами для звільнення судді є вчинення істотного дисциплінарного проступку, грубе чи систематичне нехтування обов’язками, що є несумісним зі статусом судді або виявило його невідповідність займаній посаді.

 

Вища рада правосуддя ухвалила звільнити відповідно до рішень Вищої кваліфікаційної комісії суддів України за вчинення істотного дисциплінарного проступку, що є несумісним зі статусом судді, 4 суддів:

  • Маргарітова Михайла Вікторовича – з посади судді окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим. Суддя Михайло Маргарітов, не будучи у встановленому законом порядку звільненим із посади судді України, подав заяву до Вищої кваліфікаційної колегії суддів Російської Федерації про рекомендування його кандидатом на посаду голови та судді арбітражного суду Республіки Крим.
  • Кащеєву Галину Юріївну – з посади судді окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим. Суддя Галина Кащеєва, обіймаючи відповідно до чинного законодавства посаду судді України, намагалась увійти до складу державних судових органів іноземної держави, зокрема брала участь у конкурсі на посаду судді Верховного cуду Республіки Крим.
  • Моцного Миколу Володимировича – з посади судді апеляційного суду міста Севастополя. Суддя апеляційного суду міста Севастополя Микола Моцний, не будучи звільненим із посади судді України, указом Президента Російської Федерації призначений на посаду судді Гагарінського районного суду міста Севастополя.
  • Єгорову Ольгу Василівну– з посади судді Калінінського районного суду міста Горлівки Донецької області. Суддя Ольга Єгорова, не звільнившись у передбаченому законом порядку з посади судді України, була призначена указом голови Донецької Народної Республіки на посаду судді Центрально-Міського міжрайонного суду міста Горлівки.

 

Дисциплінарні провадження стосовно зазначених суддів були відкриті Вищою кваліфікаційною комісією суддів України на підставі заяв Вищої ради юстиції про проведення перевірки наявності в діях цих суддів дисциплінарного правопорушення та порушення присяги. ВККСУ за результатами проведеної перевірки дійшла висновку, що дії зазначених суддів свідчать про вчинення істотного дисциплінарного проступку, що є несумісним зі статусом судді.

 

Жоден із суддів не звертався до ВККСУ із заявою про переведення до іншого суду в порядку Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України».

 

Голова ВРП Ігор Бенедисюк зазначив, що на сьогодні відсутня загальна база даних щодо суддів, але найближчим часом така база має бути  створена.