Головний зміст

proslushka telefona 2Про це йшла мова під час обговорення письмового звіту керівництва НАБУ з основних питань діяльності, виконання покладених завдань, додержання законодавства, прав і свобод осіб, які відбулися у Комітеті ВРУ з питань запобігання і протидії корупції.

 

 

 

 

 

 

Відповідно до частини першої статті 1 Закону України «Про Національне антикорупційне бюро України», Національне антикорупційне бюро України  є державним правоохоронним органом, на який покладається попередження, виявлення, припинення, розслідування та розкриття корупційних правопорушень, віднесених до його підслідності, а також запобігання вчиненню нових.

 

Задля розкриття кримінальних злочинів необхідно здійснювати негласні слідчі (розшукові) дії, які дають можливість фіксувати, в суворій відповідності до вимог процесуального законодавства, фактичні дані про протиправні діяння окремих осіб чи груп осіб, які неможливо (або надзвичайно складно) виявити (встановити, зафіксувати) в інший спосіб.

 

Проте, наразі НАБУ позбавлене права самостійно знімати інформацію з транспортних телекомунікаційних мереж, що в окремих випадках призводить до ускладнення отримання інформації або до розголошення відомостей, які носять конфіденційний характер третім особам.

 

Таке право передбачено законопроектом № 4812 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо діяльності Національного антикорупційного бюро України), який підтримано Комітетом і рекомендовано Верховній Раді України до розгляду.

 

   Таким чином, прийняття вказаного законопроекту надасть право уповноваженим підрозділам Національного антикорупційного бюро України самостійно знімати інформацію з транспортних телекомунікаційних мереж без залучення до виконання відповідних негласних слідчих дій працівників підрозділів органів Національної поліції чи органів безпеки.