Головний зміст

znakЗа Законом України «Про судоустрій і статус суддів» суддю може бути притягнуто до дисциплінарної відповідальності в порядку дисциплінарного провадження. Згідно з частиною першою статті 107 цього Закону, право на звернення зі скаргою щодо дисциплінарного проступку судді (дисциплінарною скаргою) має будь-яка особа.

 

 

 

 

Також, згідно з частинами першою та другою статті 39 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» Рада відкриває та розглядає справи про порушення суддями і прокурорами вимог щодо несумісності їх посад із діяльністю або статусом, визначеними Конституцією та законами України (справи щодо несумісності); справа щодо несумісності може бути відкрита за заявою будь-якої особи, якій відомі відповідні факти.

 

У зв’язку із зазначеним, Вища рада правосуддя 14 лютого затвердила зразок скарги щодо дисциплінарного проступку судді (суддів) (дисциплінарної скарги) та зразок заяви про порушення суддею/прокурором вимог щодо несумісності.

 

Відповідні зразки розміщені на офіційному веб-порталі судової влади та на офіційному веб-сайті Ради.

 

«Відтепер будь-яка особа, якій відомі дані, що можуть бути підставою для звільнення судді у процедурі дисциплінарного провадження, може звернутись до Вищої ради правосуддя, заповнивши відповідну дисциплінарну скаргу», - зазначив Голова ВРП Ігор Бенедисюк