Головний зміст

med 20151009141536Верховний Суд України опублікував посилання на навчальний он-лайн курс «Право на особисту недоторканність (біоетика)», що підготовлений Європейською програмою з навчання у сфері прав людини для представників юридичних професій (HELP).

 

 

 

 

Курс, розроблений у рамках фінансованої ЄС програми «HELP in the 28», адресований насамперед правникам (суддям, прокурорам, адвокатам або співробітникам суду), а також може бути корисним для органів і персоналу, що працюють у галузі охорони здоров'я.

 

У рамках курсу право на недоторканність вивчатиметься у двох великих темах.

 

Перша з них висвітлює право на особисту недоторканність у цілому, яка традиційно охоплює право на приватне життя й заборону застосування тортур. Право на особисту недоторканність ґрунтується на розумінні того, що значить бути людиною. Воно пов’язано з ідеєю людської гідності й тим, що фізичний та психічний простір кожної людини має бути захищеним.

 

Друга охоплює право на особисту недоторканність у конкретних галузях медицини й біології та складається з таких модулів:

- принцип вільної та усвідомленої згоди;

- заборона євгеніки;

- заборона репродуктивного клонування людини;

- заборона фінансової вигоди.

 

Курс допоможе юристам-практикам сформувати навички, необхідні для подальшого застосування відповідних європейських норми і судової практики.

 

Для того щоб отримати доступ до курсу необхідно створити обліковий запис HELP за посиланням, ввійти в систему та перейти за веб-адресою http://help.elearning.ext.coe.int/course/view.php?id=812.