Головний зміст

sz9n2EhKb494EYheSyK4r98A84GYF5Z3Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект 5054 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України  щодо забезпечення доступу захисника до особи, яка має право на захист».

 

 

В проекті закону зазначається, що всі доводи щодо неможливості доступу захисника до підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, інших осіб  через фактор «неробочі, вихідні, святкові дні» є необґрунтованими та такими, що сприяють затягуванню встановлення істини в кримінальному провадженні.

 

Тому передбачається запровадити механізм реалізації права на захист в робочі, вихідні, святкові, неробочі дні та безперешкодний доступ захисника до підзахисного на будь-якій стадії кримінального провадження чи виконання покарання.

 

В законопроекті також зазначено, що єдиною підставою припинення  зустрічі з засудженим, яка ініційована  захисником, буде тільки особиста та безпосередня відмова засудженого. При цьому наявність письмової відмови засудженого від зустрічі з захисником не надає повноважень адміністрації установи відбування покарань перешкоджати такій зустрічі.

 

Крім того наголошено, що захисник має бути належним чином проінформований про зміну правового, процесуального статусу свого підзахисного чи зміну його місця перебування