Головний зміст

vsapravda info d7f3aПро це йшла мова під час брифінгу, на якому судді ВСУ розповіли про судові рішення, що розглядалися Судовими палатами в адміністративних, господарських, кримінальних і цивільних справах упродовж лютого 2017 року.

 

 

 

 

 

Суддя Судової палати у цивільних справах Василь Гуменюк наголосив, що сторони у судовому засіданні можуть порушувати питання про відхід від правової позиції Верховного Суду України, враховуючи конкретні обставини справи. При цьому суд має право відступити від такої правової позиції з одночасним наведенням відповідних мотивів.

 

Цим правилом може користуватися і Верховний Суд України.

 

    Cуддя Судової палати у кримінальних справах Галина Канигіна  проаналізувала факти порушення Україною міжнародних зобов’язань при вирішенні справи судом, встановлені Європейським Судом з прав людини під час розгляду справи «Зякун проти України».

 

Порушення полягали в тому, що заявник зазнав тілесних ушкоджень внаслідок жорстокого поводження з ним, а також у тому, що зізнавальні показання заявника, отримані в результаті такого поводження, не були вилучені з доказової бази у його справі.

 

Переглядаючи цю справу, Верховний Суд України відійшов від своєї практики і скасував рішення суду не тільки щодо основного скаржника, а й щодо іншого засудженого по цій справі.