Головний зміст

2016 07 12 naau 5784a02779827Національна асоціація адвокатів України звернулася до Президента у зв'язку зі спробою провести зміни в Закон "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" недемократичним способом.

 

 

 

 

В листі вказувалося, що Рада адвокатів зверталась із заявою про неприйнятність схвалених змін у Закон, так як вони приймалися за відсутності уповноважених представників НААУ.

 

Схвалений законопроект суттєво відрізняється від того, над яким тривалий час працювала Робоча група разом з представниками адвокатського співтовариства.

 

За оцінкою адвокатури, погоджений робочою групою текст законопроекту повністю руйнує систему адвокатського самоврядування і позбавляє його скоординованості та збалансованості.

 

Текст заяви був направлений ще 19 грудня 2016 року, однак жодної відповіді в НААУ направлено не було. Більше того, адвокатській спільноті не надали можливість ознайомиться з текстом внесених поправок.

 

Наступним підтвердженням закритості цього процесу від адвокатури стало повідомлення про передачу законопроекту в парламент, опубліковане на фейсбуці депутата Сергія Алексєєва – члена Ради з питань судової реформи. При цьому текст очікуваного законопроекту досі не опублікований.

 

Ігнорування законних вимог адвокатського співтовариства дає всі підстави зробити висновок про навмисне усунення адвокатури від участі в реформі.

 

Враховуючи таку ситуацію, НААУ просить Президента утриматися від передачі до Верховної Ради проекту змін до Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" в якості першочергового. Аргументуючи це руйнацією демократичних, конституційних гарантій захисту прав громадян і позбавленням незалежності адвокатської професії.