Головний зміст

7a60bd7c71a55d14f48a013a4ddfa7dc 1439569470 slider largeСьогодні, 10 березня 2017 року, Петро Порошенко підписав Закон «Про ратифікацію Договору між Україною та Урядом Малайзії про видачу правопорушників».
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Згідно з документом Україна та Малайзія зобов’язалися видавати одна одній, у відповідності з власним внутрішнім законодавством, осіб, які розшукуються іншою стороною, з метою притягнення до кримінальної відповідальності або винесення чи виконання вироку.
 
 
Так, стаття 1 Договору закріплює зобов’язання Сторін видавати осіб для притягнення до кримінальної відповідальності або з метою винесення або виконання вироку. 
Перелік злочинів, що тягнуть видачу правопорушників, встановлено статтею 2.
 
Так, екстрадиція передбачена за наступні злочини:  
 
якщо вони за законодавством обох Сторін караються позбавленням волі на період не менш ніж один рік або більш суворим покаранням;
 
 
якщо полягають у замаху або змові з метою вчинення, пособництва чи підбурення до вчинення будь-якого злочину, зазначеного в пункті 1 і караного за законодавством обох Сторін позбавленням волі на період не менш ніж один рік або більш суворим покаранням.
 
 
Згідно з документом, видача правопорушників не здійснюється у наступних випадках: 
 
 
якщо злочин вважається політичного характеру;
 
 
якщо запитувана Сторона має суттєві підстави вважати, що запит був зроблений з метою переслідування або покарання особи на підставі її раси, релігії, національності, етнічного походження, статі чи політичного переконання або що становище такої особи в судовому процесі може бути погіршене з будь-якої з цих причин;
 
 
якщо злочин здійснено за військовим правом, який разом з тим не є злочином за звичайним кримінальним правом;
 
 
якщо це може змусити запитувану Сторону порушити свої зобов’язання відповідно до міжнародних договорів.
 
 
В Законі також зазначено, що будь-яка Сторона може припинити цей Договір шляхом письмового повідомлення у будь-який час дипломатичними каналами, і він припиняє дію через шість місяців після дати повідомлення.